Türkiye yabancı yatırım projelerinde Avrupa’da 4’üncü sıraya yükseldi

Yabancı şirketlerin Türkiye’de açıkladığı yatırım projelerinin sayısı 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 17 artarken, Türkiye, Almanya’nın ardından Avrupa’da 4’üncü sıraya yükseldi. Denetim ve danışmanlık …

Yabancı şirketlerin Türkiye’de açıkladığı yatırım projelerinin sayısı 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 17 artarken, Türkiye, Almanya’nın ardından Avrupa’da 4’üncü sıraya yükseldi.

Denetim ve danışmanlık firması EY, Avrupa’daki yabancı yatırımlara ilişkin raporunu yayınladı.

Rapora göre, 2023 yılında yabancı yatırımcıların Avrupa genelinde açıkladığı toplam yatırım projesi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 4 azalarak 5 bin 694’e geriledi.

Avrupa genelinde yatırım faaliyetlerinin Kovid-19 salgını öncesindeki 2019 yılına göre yüzde 11, rekor yıl olan 2017 yılına göre ise yüzde 14 daha düşük olması dikkat çekiyor.

Fransa’da yatırım projesi sayısı yüzde 5 azalarak 1.194’e gerilese de ülke, Avrupa sıralamasında liderliğini korudu.

Avrupa’da 2. sırada yer alan İngiltere’de proje sayısı yüzde 6 artışla 985’e çıktı.

Rapora göre yabancı yatırımcılar geçen yıl Almanya’daki faaliyetlerini önemli ölçüde azalttı.

Yabancı şirketlerin Almanya’da açıkladığı yatırım projesi sayısı 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 12 azalarak 733’e düştü. Bu yatırımlar 2013’ten bu yana en düşük seviyesine gerileyerek üst üste 6. yıldır da düşüşünü sürdürdü.

Türkiye İSPANYA’YI GEÇTİ

Yabancı şirketlerin Türkiye’de açıkladığı yatırım projelerinin sayısı 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 17 artarken, Avrupa sıralamasında İspanya’yı geride bırakan Türkiye, Almanya’nın ardından 4’üncü sıraya yükseldi. Türkiye 2022’de 321 projeyle 5’inci sırada yer aldı.

Raporda, “Avrupa’nın önemli merkezleri arasında Türkiye ve İsviçre geçen yıl özellikle dinamik bir gelişme gösterdi. Türkiye, yatırımlarda yüzde 17 artış kaydederek Almanya’nın ardından 4’üncü sıraya yükselirken, İsviçre yüzde 53 artışla 12’nci sıraya yükseldi. Yatırımlarda yüzde artış.” yorum yer aldı.

ABD ŞİRKETLERİ AKTİF

Geçtiğimiz yıl Avrupa’da yatırım projelerinin sayısı yüzde 15 azalsa da ABD’li şirketler kıtanın en önemli yabancı yatırımcısı oldu.

ABD’li şirketlerin Almanya’daki yatırımlarının önceki yıla göre yüzde 22 oranında azalması dikkat çekti. Çinli şirketler, ABD’li şirketlerin ardından Almanya’nın en önemli ikinci yatırımcı grubu oldu.

EY Almanya Kıdemli Müdürü Henrik Ahlers, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Almanya’da yabancı yatırım projelerinin sayısının sürekli azalmasını son derece endişe verici bulduğunu belirterek, “Bu bir alarm sinyali. Almanya geride kalıyor, Avrupa’nın diğer bölgeleri” dedi. çok daha dinamik bir şekilde gelişiyoruz.” dedi.

Almanya’da yatırım projelerinin sayısının 2017’den bu yana yüzde 35 azaldığını belirten Ahlers, “Aynı dönemde bu oran İngiltere’de yüzde 18 azalırken Fransa’da yüzde 20 arttı. Brexit’in en büyük kazananı ise Brexit oldu. Fransa ise İngiltere’den Almanya.” daha da kaybedilen yatırımlar.” değerlendirmesini yaptı.

Yeni yerlerin yaratılmasına ve yeni istihdama yol açan yatırım projelerini kapsayan EY’nin raporunda portföy, birleşme ve satın alma yatırımları yer almıyor.