New York Borsası günü düşüşle kapattı

S&P 500 endeksi yüzde 0,21 düşüşle 5.297,10 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,26 düşüşle 16.698,32 puana geriledi. ABD’de dün açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin altında gelmesinin …

S&P 500 endeksi yüzde 0,21 düşüşle 5.297,10 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,26 düşüşle 16.698,32 puana geriledi.

ABD’de dün açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin altında gelmesinin faiz indirimi beklentilerini güçlendirmesinin ardından, dalgalı bir günün kapanışında borsalarda olumsuz bir seyir gözlendi.

Yatırımcılar ülkede bugün açıklanan ve karışık sinyaller veren verileri değerlendirdi.

Buna göre ABD’de ilk kez işsizlik maaşına başvuran kişi sayısı, 11 Mayıs’ta sona eren haftada 222 bin kişiye gerilese de beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Ülkede inşa edilen yeni konut sayısı nisan ayında yüzde 5,7 artarak 1 milyon 360 bine çıksa da piyasa beklentilerinin altında kaldı.

ABD’de nisan ayında ithalat fiyat endeksi aylık bazda yüzde 0,9, ihracat fiyat endeksi ise beklentilerin üzerinde yüzde 0,5 arttı.

Ülkede sanayi üretimi nisan ayında bir önceki aya göre değişmedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri piyasaların odağı olmayı sürdürürken, New York Fed Başkanı John Williams, yavaşlama sinyali veren enflasyon verisini memnuniyetle karşıladığını ancak bu olumlu haberin piyasalar açısından yeterli olmadığını ifade etti. Fed yakın gelecekte faiz indirimine başlayacak.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, hizmet sektöründeki yüksek fiyatları gerekçe göstererek Fed’in enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürmek için faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutması gerektiğini belirtti. Barkın, talebin biraz daha yavaşlaması gerektiğini kaydetti.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Fed’in faiz oranlarını mevcut seviyelerde tutmasının, halen yüksek olan enflasyonun yüzde 2 hedefine düşürülmesine yardımcı olacağını belirtti.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de Fed’in sabırlı ve dikkatli olması gerektiğini, yıl sonuna doğru faiz indiriminin uygun olabileceğini ifade etti.

Kurumsal tarafta ise Cisco’nun hisseleri, şirketin son 15 yılın en sert üç aylık gelir düşüşünü bildirmesinin ardından yüzde 2’den fazla düştü.

ABD’nin perakende zincirlerinden Walmart’ın hisseleri de çeyreklik mali sonuçlarının beklentileri aşmasıyla yüzde 7’ye yakın değer kazandı.