Yozgat’ın yerel elektriği ‘Duduhanım’ tescillendi

Yerel bitki ıslahı ve geliştirme çalışmalarında ortalama 10-15 yıllık bir çalışma sonucunda yeni bir çeşidin tarıma kazandırılması ve tescil edilmesi sağlanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı …

Yerel bitki ıslahı ve geliştirme çalışmalarında ortalama 10-15 yıllık bir çalışma sonucunda yeni bir çeşidin tarıma kazandırılması ve tescil edilmesi sağlanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı Tohum Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından ‘Duduhanım’ adıyla tescil edilen yem bitkisi, yüksek tane verimi ve yüzde 30’a yakın protein değeriyle ülkedeki yem açığının kapatılmasına önemli katkı sağlayacak. yüzde.

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ziraat Fakültesi Araştırma-Uygulama alanında yapılan deneme ekimlerinde yüksek verim elde edilen “Duduhanım” kaba yem olarak da kullanılabilmektedir. Bitkinin tescilli çeşidi, soğuğa ve kuraklığa dayanıklı olması ve yüksek verim düzeyiyle dikkat çekerken, pek çok baklagilde karşılaşılan tane kaybı, bakla çatlaması ve bakla dökülmesi gibi sorunlar mürdümlerde görülmemektedir. Sıfır gübre ve sıfır ilaç kullanımı ile yüksek verim elde edilir. Damson, Türkiye’nin tahıl yem açığını kapatacak ciddi bir potansiyele sahip.

“YEM AÇIĞINI KAPATACAK”

“Duduhanım” bitkisinin, Türkiye’nin tahıl yemi açığını kapatma konusunda ciddi bir potansiyele sahip olduğunu belirten Başaran, “Murdümük olarak bilinen baklagil yem bitkisi türü, 2024 yılında “Duduhanım” adı altında yeni bir tür ve çeşit olarak tescillendi. Tek yıllık bir baklagil yem bitkisidir. Özellikle hayvan beslemede kullanılmaktadır. Ülkemizin farklı bölgelerinde taneleri insan beslenmesinde kullanılmaktadır. Birçok baklagilde karşılaştığımız mürdüm otu, Yozgat ekolojisinde 120 günlük vejetasyon döneminde yaklaşık 400 kilograma yakın ürün verebilmektedir. Ülkemizdeki hayvansal üretim ve yem açığının kapatılmasında bu açığın kapatılmasında çok ciddi bir potansiyelin bulunduğunu görüyoruz” dedi.

“KISA ZAMANDA BÖLGEMİZDE YAYILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Mürdüm bitkisinin tane verimi yüksek ve protein değeri yüzde 30’a yakın olduğunu belirten Başaran, “Mürdüm kendisinden sonra gelen bitkilere çok iyi toprak bırakıyor. Özellikle bölgemizdeki kurak bölgelerde mürverin rotasyon sistemine dahil edilmesinin, tahıl tarımında gübre kullanımının azaltılmasına ve maliyetlerin düşürülmesine büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Kısa sürede bölgemizde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Hem bölge hayvancılığına hem de ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını umuyoruz. Mürdüm, tane veriminin yanı sıra yüzde 30 oranında protein içeriği de yüksek olan bir bitkidir. “Sürdürülebilir tarıma katkı sağlamanın yanı sıra bölge çiftçisinin ekonomik gelirini de artıracak” dedi.