Yiyecek ve içecek satışı yapan işletmelere KDV oranı artırıldı

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli tebliğine göre. Değer Vergisi …

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli tebliğine göre.

Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde yer alan ‘yüzde 8’ ibarelerinin ‘yüzde 10’, ‘yüzde 18’ ibarelerinin ise ‘yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre restoranların et, su, meyve suyu gibi gıda maddelerinin satışını göstererek hizmetlerini yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmaları engellenecek. Restoran, kafe ve pastane gibi hizmet veren işletmeler, hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan satın alarak burada sattıkları ürünler için yüzde 10 KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş vererek adrese gönderme, teslim alma gibi yöntemlerle yaptığı tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek.

Diğer taraftan, müşterilerine yiyecek-içecek hizmeti verenlerin, yiyecek-içecek hizmetlerine ilişkin işletme ruhsatı bulunmamasına rağmen müşterilerine hizmet verilebilecek masa, oturma yeri, banko gibi alanlarda yaptıkları satışlar, da bu kapsamda olacaktır.

Tebliğin yayımını takip eden ay başında yürürlüğe gireceği belirtilirken, hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanı tarafından uygulanacağı belirlendi.