Türkiye ekonomisinin büyüme beklentileri açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 31 Mayıs Cuma günü açıklayacağı Türkiye ekonomisinin 2024 yılı ilk çeyrek GSYH rakamına ilişkin beklentiler hem Reuters hem de Anadolu Ajansı’nın anketlerinde …

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 31 Mayıs Cuma günü açıklayacağı Türkiye ekonomisinin 2024 yılı ilk çeyrek GSYH rakamına ilişkin beklentiler hem Reuters hem de Anadolu Ajansı’nın anketlerinde netleşti.

Türkiye ekonomisinin 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5,9 ile 5,7 arasında büyümesi bekleniyor.

Reuters ve Anadolu Ajansı’nın yaptığı anketin sonuçları şöyle:

REUTERS

Türkiye ekonomisinin güçlü iç tüketimin etkisiyle ilk çeyrekte yüzde 5,7 oranında büyümesi, 2024 yılında ise daha dengeli bir kompozisyonla büyümenin yüzde 3,2 düzeyinde kalması bekleniyor.

Reuters’in 12 kurumla yaptığı araştırmaya göre 2024’ün ilk çeyreğine ilişkin büyüme beklentileri yüzde 5 ila yüzde 7 aralığında. Türkiye ekonomisi, verilere temel olan 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4, geçen yılın tamamında ise yüzde 4,5 büyüdü.

Ekonomistler, sıkılaşan para politikasına rağmen 31 Mart yerel seçimleri öncesinde öne sürülen talebin ilk çeyrekte ekonomik büyümeye katkı sağladığına dikkat çekiyor.

Genel beklenti, yılın ikinci yarısında yurt içi tüketimin yavaşlayacağı yönünde. Ekonomi yönetimi ayrıca yılın geri kalanında “daha dengeli bir büyüme kompozisyonu” görüleceğini söylüyor.

ANADOLU AJANSI

AA Finance’in beklenti anketine katılan ekonomistler, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) bu yılın 1. çeyreğinde yıllık bazda yüzde 5,90 arttığını tahmin ediyor.

AA Finans’ın, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 31 Mayıs Cuma günü açıklayacağı 2024 yılı 1. çeyrek GSYH verilerine ilişkin beklenti araştırması 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Anket sonuçlarına göre ekonomistler, Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 5,90 oranında büyüdüğünü tahmin ediyor. Ankete katılan ekonomistlerin 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin büyüme beklentileri yüzde 4,20 ile yüzde 7 arasındaydı.

Ekonomistlerin 2024 yılının tamamına ilişkin büyüme beklentilerinin ortalaması ise yüzde 3,38 oldu. Bu beklentiye ilişkin tahminler en düşük yüzde 2,90, en yüksek ise yüzde 4 olarak kaydedildi.

Öte yandan 14 ekonomistin 2025 yıl sonu büyüme tahmininin ortalaması ise yüzde 3,56 oldu.

Türkiye ekonomisi geçen yılın 1. ve 4. çeyreğinde yüzde 4 büyüme kaydetti.