Türk balı 4 ayda yaklaşık 11,5 milyon dolar kazandırdı

Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, AA muhabirine, Türkiye’den 40 ülkeye, özerk ve serbest bölgelere 4 ayda bal satıldığını söyledi. Kalyoncu, söz …

Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, AA muhabirine, Türkiye’den 40 ülkeye, özerk ve serbest bölgelere 4 ayda bal satıldığını söyledi.

Kalyoncu, söz konusu dönemde 3 bin 7 ton bal ihracatından 11 milyon 477 bin 245 dolar gelir elde edildiğini belirterek, “En fazla ihracat yapılan 3 ülke ABD, Almanya ve İspanya oldu. 3 milyon 963 Bin 636’sı ABD’ye, 3 milyon 126’sı Almanya’ya.” İspanya’ya 1.576 ve 608.580 dolar değerinde bal ihraç edildi.” dedi.

Bal ihracatında ülke çeşitliliğine dikkat çeken Kalyoncu, geçen yılın aynı döneminden farklı olarak bu dönemde Slovenya, Filipinler, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Arnavutluk, Nepal, İsviçre ve Fas’a bal satışı yapıldığını belirtti.

Kalyoncu, Türkiye’nin bitki çeşitliliği ve endemik bitkiler açısından dünyada sayılı ülkeler arasında yer aldığına dikkat çekerek, bal ihracatını ve ihraç edilen ülke sayısını artırmak için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Sektörün ihracatından beklentilerinin yüksek olduğunu vurgulayan Kalyoncu, önümüzdeki günlerde ihracatın katlanarak artacağına inandıklarını sözlerine ekledi.