Ticaret Bakanlığı İsrail ile tüm ticaretin durdurulduğunu duyurdu

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle: Bilindiği üzere İsrail’in Filistin’e yönelik uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı saldırıları sonucunda 15 bini çocuk olmak üzere 35 binden …

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:

Bilindiği üzere İsrail’in Filistin’e yönelik uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı saldırıları sonucunda 15 bini çocuk olmak üzere 35 binden fazla Filistinli sivil hayatını kaybetmiş, yaklaşık 78 bin Filistin vatandaşı da yaralanmıştır.

Türkiye, 7 Ekim 2023’ten bu yana çatışmaların durdurulması, insan kaybının ve fiziki yıkımın önlenmesi, kalıcı ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için en üst düzeyde girişimlerde bulunmuş ve diplomasinin tüm araçlarını kullanmıştır.

Ülkemiz ilk günden bu yana Gazze halkının yardımına koşmuş, gıda, sağlık ve tıbbi yardım malzemeleri başta olmak üzere onbinlerce ton insani yardımı gemi ve uçaklarla bölgeye ulaştırmış, binlerce hastayı tahliye ederek ayakta durmuştur. Bu zor günlerde Filistinli kardeşlerimiz tarafından.

Ancak İsrail’in neden olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkım devam etmiş, İsrail Hükümeti uluslararası ateşkes çabalarını yanıtsız bırakarak insani yardımları engellemiştir. Bunun üzerine Türkiye, 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatını kısıtladı.

Bu kararda, İsrail Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli ve kesintisiz insani yardım akışına izin verene kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulandı. Buna rağmen İsrail Hükümeti’nin saldırgan tavrını sürdürdüğü ve Filistin’deki insani trajedinin daha da kötüleştiği gözleniyor.

Bu doğrultuda devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilerek, İsrail ile ilgili tüm ürünleri kapsayan ihracat ve ithalat işlemleri durduruldu.

Türkiye, İsrail Hükümeti Gazze’ye kesintisiz ve yeterli insani yardım akışına izin verene kadar bu yeni önlemleri sıkı ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır.

Öte yandan işgal altında yaşamak zorunda kalan Filistinli kardeşlerimizin bu kısıtlamalardan etkilenmemeleri için Ticaret Bakanlığımız ile Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlığımız arasında gerekli çalışmalar koordine ediliyor.

Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Filistinli kardeşlerimizin haklı davasına destek olmaya devam edecektir.