TESK’ten “zincir marketlerde sigara ve ekmek satışına sınırlama” önerisi

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, küçük esnafın ayakta kalabilmesi için zincir marketlere bazı kısıtlamalar getirilmesi gerektiğini söyledi. Merkezi İşyeri Denetleme ve Danışma Grubu ile Mesleki Eğitimi …

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, küçük esnafın ayakta kalabilmesi için zincir marketlere bazı kısıtlamalar getirilmesi gerektiğini söyledi.

Merkezi İşyeri Denetleme ve Danışma Grubu ile Mesleki Eğitimi Geliştirme Kurulu Toplantısı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla TESK Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Birlik Başkanları ve Oda Başkanlarının da hazır bulunduğu toplantının açılışında konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, “Enflasyonla mücadelenin anahtarı esnaf ve sanatkarlarımızdır. Kendi işini yapamayan yatırımcıların tamamı gıda sektöründe toplandı. Öyle bir kâr oluştu ki artık fiyatları kontrol etmek mümkün değil. Bir kişi 10 bin işletmeye sahip olsa bu olur. Ülkede haksız rekabet çok ciddi boyutlara ulaştı. Esnafı katip, çiftçiyi tarlada işçi haline getirdiler. Tüketici artık enflasyondan bıktı. “En azından bu işletmelerin sigara ve ekmek satışının engellenmesi gerekiyor” dedi.

SEKTÖRDE ÇIRAK, KARACI, MARANGOZ, USTA, BETONARCI SORUNU

Esnaf ve sanatkarın büyük sermaye karşısında zayıf kaldığını ve haksız rekabetin bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini belirten Palandöken, “Hem esnafı hem de vatandaşı bu çileden kurtarın. Sektörde çırak, marangoz, demirci, usta ve beton ustası bulunmamaktadır. Yeni nesil, babalarından miras kalan zanaatı koruyamıyor. Çünkü 50 yıldır çalışan esnafın yanında pazar açılıyor ve her şey bitiyor. Ülkede kasap, manav kalmadı. Bütün fiyatlar büyük sermayenin tekelindedir. Hem toptancı, hem hizmet sağlayıcı, hem ithalatçı hem de üretici oldular. Esnaf ve halk büyük sıkıntı yaşıyor. Esnafın tütün ürünlerinden elde ettiği kar marjı yüzde 12’den yüzde 4’e düştü. “Zincir marketlerde sigara ve ekmek satışına mutlaka sınırlama getirilmeli” dedi.

DÜNYA KÜÇÜK İŞLETMELERİ HAYATTA KALDIRMAYA ÇALIŞIYOR

Küçük işletmelerin öneminin tüm dünyada arttığına dikkat çeken Palandöken, “Bütün dünya küçük işletmeleri ayakta tutmaya çalışırken, biz maalesef küçükleri büyüyünce dövmek gibi bir zihniyete sahibiz. Ancak küçük esnafımız enflasyonla mücadelenin vazgeçilmez bir parçasıdır. Her şeyin bol olduğu bir ülkede fiyatları düşürememe sorunu var. Sorunun çözümü belli. Perakende Kanununun esnafın ihtiyaçları doğrultusunda acilen güncellenmesi gerekmektedir. Açılış ve kapanış saatleri düzenlenmeli. “Her türlü ürünü satmaları engellenmeli ve onlara haftada bir gün tatil verilmeli” dedi.