TCMB, TL mevduat ve KKM’ye uygulanan zorunlu karşılık oranlarını artırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası mevduatlara ve Döviz Korumalı Mevduatlara uygulanan zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Alınan kararla Türk lirası mevduatları desteklerken KKM’deki düşüşün …

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası mevduatlara ve Döviz Korumalı Mevduatlara uygulanan zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Alınan kararla Türk lirası mevduatları desteklerken KKM’deki düşüşün hızlandırılması ve döviz kredilerindeki artışın sınırlandırılması amaçlanıyor.

TCMB’den yapılan açıklamaya göre, KKM’nin TL’ye geçiş hedefi korunarak, yenileme dahil toplam hedef yüzde 75’e düşürüldü. Böylece KKM hesaplarının çözümlenmesinin hızlandırılması amaçlanıyor.

TCMB’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tüzel kişi KKM ile gerçek ve tüzel kişi YUVAM hesapları bir sonraki hesaplama döneminden itibaren geçerli olmak üzere toplam hedef hesaplamasından çıkarılmıştır. Toplam hedefin gerçekleşmesi halinde KKM için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranı yüzde 40’a düşürülmüştür. politika faiz oranının yüzde

Döviz kredilerine aylık yüzde 2 oranında büyüme limiti getirilerek, limiti aşan kredi tutarı kadar Türk lirası zorunlu karşılıkların bir yıl süreyle bloke edilmesine karar verildi.

Türk lirası mevduat ve döviz korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları aşağıdaki şekilde artırılmış olup, zorunlu karşılıklar 24 Mayıs 2024 tarihinde tesis edilecektir.