TCMB Başkanı Karahan: Enflasyonun kötüleşmesine izin vermeyeceğiz

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan TCMB Başkanı Fatih Karahan, “Enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulmaya izin vermeyeceğiz.” Başkan Karahan, kart harcamalarındaki artışta …

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan TCMB Başkanı Fatih Karahan, “Enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulmaya izin vermeyeceğiz.”

Başkan Karahan, kart harcamalarındaki artışta yavaşlama gördüklerini söyledi.

TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

“Enflasyon hedeflerimiz ile uyumlu seviyelere düşene kadar sıkı para politikası duruşumuzu sürdürmeye kararlıyız.

Enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğimizi konuşmamın başında bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Yurt içi talep ve üretime ilişkin görünüm, toplam talep koşullarının enflasyonist düzeyde olduğuna işaret ediyor.

Sıkı para politikamız talebi dengeleyecek ve tasarrufları teşvik edecektir. Bunun sonucunda negatif seviyelere düşecek çıktı açığı enflasyonla mücadele sürecinin önemli bir bileşeni olacaktır.

Mayıs ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 75,5 seviyesinde gerçekleşti.

Mevcut enflasyona en yüksek katkı yaklaşık 27,3 puanla hizmetlerden geliyor. Bu grubu 18,7 ve 17,3 puanlık katkılarla gıda ve temel mal grupları takip ediyor.

Ayrıca kırmızı et başta olmak üzere gıda fiyatlarındaki artışlar restoran ve otel fiyatlarını olumsuz etkiliyor.

Türkiye’de hizmet enflasyonunun yüksek seyrinin önemli bir bileşeni kiralardır. Bu doğrultuda öncü gösterge olarak konut piyasasındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Parasal sıkılaştırmanın ardından konut fiyatlarındaki artış hızı önemli ölçüde yavaşladı. Konut fiyatlarındaki artış eğilimi tüketici enflasyonu eğiliminin altındadır.

Bu nedenle konut fiyatlarındaki yavaşlamanın önümüzdeki dönemde kira artışını gecikmeli olarak sınırlayabileceğini değerlendiriyoruz.

Kararlarımızın enflasyon beklentilerinde iyileşmeye yol açacağını ve piyasa beklentileri ile ara hedeflerimiz arasındaki farkın kapanacağını öngörüyoruz.

Mayıs ayındaki PPK toplantısının hemen ardından TL mevduat ve KKM için zorunlu karşılık oranlarını artırdık.

Bu düzenlemeyle birlikte 550 milyar TL’si ilave olmak üzere toplamda 1,5 trilyon TL’nin üzerinde likiditeyi piyasadan çektik.

Likidite gelişmelerini yakından takip edeceğiz ve gerektiğinde istikrar araçlarını etkin bir şekilde kullanacağız.

2024 yılının ilk çeyreğinde artan belirsizlik algısı nedeniyle kredi talebinde yaşanan hızlanma, kredi kartları ve ihtiyaç kredileri kaynaklı tüketici kredisi büyümesinin artmasına neden oldu.

Attığımız sıkılaştırma adımlarıyla Nisan ayında tüketici kredilerindeki büyüme yavaşladı, Mayıs ayında da bu eğilim güçlenerek devam etti. Likidite gelişmelerini yakından takip etmeye ve gerektiğinde sterilizasyon araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz.