TBMM’de tasarruf uygulamaları devreye giriyor

TBMM Başkanlığı, 1 yıldır yürüttüğü tasarruf uygulamalarını birçok kalemde genişleterek daha etkin hale getiriyor. Bu kapsamda enerji, sağlık ve yurt dışı görevlendirmeler gibi alanlarda yeni …

TBMM Başkanlığı, 1 yıldır yürüttüğü tasarruf uygulamalarını birçok kalemde genişleterek daha etkin hale getiriyor. Bu kapsamda enerji, sağlık ve yurt dışı görevlendirmeler gibi alanlarda yeni uygulamalar hayata geçirilecek.

Yaklaşık bir yıl önce TBMM Başkanı seçilen Numan Kurtulmuş’un göreve başladıktan sonra talimatı olan tasarruf tedbirleri, TBMM Genel Sekreterliği tarafından yeni uygulamalarla hayata geçirilecek.

Geçtiğimiz yıl TBMM’de başlatılan araç dönüşüm uygulamasıyla 20 adet Togg marka elektrikli araç satın alınırken aynı sayıda benzinli araç da sistemden çıkarıldı; Bu sayede yüzde 66,7 oranında tasarruf sağlandı. Yeni dönemde tüm servis araçlarının elektrikli araca dönüştürülmesi çalışmaları devam ediyor.

HEDEF KAĞIT KULLANIMININ TAMAMEN ORTADAN KALDIRILMASI

1 yıl önce “kağıtsız parlamento” hedefiyle başlatılan projeyle kağıt kullanımında yüzde 60 tasarruf sağlandı. Gelecekte kağıt kullanımının tamamen ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

“Enerji dönüşümü” projesinin pilot uygulamasına 4 ay önce başlandı. Bu kapsamda Meclis yerleşkesindeki birçok birimde yenilenebilir enerji kullanıldı. Bu uygulama ile Halkla İlişkiler Binası, sera ve matbaanın elektriği güneş enerjisi ile sağlanmaktadır. Yeni projeyle kısa sürede Meclis elektriğinin tamamının yenilenebilir enerjiden sağlanması hedefleniyor.

Enerji tasarrufu uygulamaları kapsamında kampüsteki tüm aydınlatmalar LED lambalara dönüştürülerek yüzde 50 enerji tasarrufu sağlandı.

TBMM’de düzenlenen resepsiyon ve etkinliklerde “basit menü” uygulaması başlatıldı. Uygulama bundan sonraki tüm etkinliklerde devam edecek.

Yeni kütüphane ve sergi binası projesi askıya alındı.

Sağlık harcamalarına ilişkin online kontrol sistemini daha etkin hale getirecek proje başlatıldı. Sadece özel hastanelerde yürütülen sağlık sunum sistemi devlet ve üniversite hastanelerine yaygınlaştırılacak ve online fatura kontrol sistemi etkin bir şekilde kullanılacaktır. Bu sayede sağlık harcamalarında yüzde 25 oranında tasarruf hedefleniyor.

YURTDIŞI GÖREVLENDİRMELERDE SINIRLAMALAR DEVAM EDECEK

Zorunlu programlar dışında yurt dışı görevlendirmelerin sınırlandırılması uygulaması daha etkin bir şekilde devam edecektir. Zorunlu olmadıkça yeni personel çalıştırılmayacaktır.

ŞEBEKE SUYU DİP YERİNE ARITILACAK

TBMM’nin 1 yıl önce başlattığı tasarruf uygulamalarıyla gereksiz su kullanımının önüne geçmek amacıyla kampüsteki yeşil alanlar geceleri sulanıyor. Mutfaklarda ve çayhanelerde şişelenmiş su kullanımı da kaldırılmaya başlandı. Bunun yerine şebeke suyunun arıtılmasıyla elde edilen su kullanılmaya başlandı. Bu yöntemin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.

KURTULMUŞ’TAN “SIFIR ATIK” MESAJLI CAM BARDAK VE SÜRAHİ HEDİYESİ

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Sıfır Atık Projesi’ne destek olmak ve plastik kullanımından kaynaklanan israfın önlenmesi amacıyla yeni bir adım attı. Meclis’te plastik kullanımının azaltılması amacıyla milletvekilleri, danışmanlar ve tüm çalışanlara cam bardak ve sürahiler hediye eden Kurtulmuş, gönderdiği paketlerde “Sıfır Atık hareketine katılmanızı ve koruma bilinciyle kullanmanızı dileriz” mesajı yer aldı. doğa” da yer aldı. Meclis, cam kullanımını yaygınlaştırarak hem plastik ve karton bardak tüketiminin azaltılmasını teşvik etmeyi hem de bu alandaki harcamalardan yılda yaklaşık yüzde 20 tasarruf etmeyi hedefliyor.

Öte yandan TBMM Genel Sekreterliği, yeni tasarruf uygulamalarına ilişkin genelge çalışmasını tamamladı. Genelge kısa süre içerisinde TBMM’nin tüm birimlerine gönderilecek.