Şubat ayında Türkiye’ye 240 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım geldi

Şubat ayında Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi 240 milyon dolara ulaştı. Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Ödemeler Dengesi istatistiklerinin açıklanmasının ardından …

Şubat ayında Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi 240 milyon dolara ulaştı.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Ödemeler Dengesi istatistiklerinin açıklanmasının ardından Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni’ni yayınladı.

Buna göre, Şubat ayında yatırım sermayesi girişi yoluyla 217 milyon dolar, yabancılara gayrimenkul satışı yoluyla ise 152 milyon dolar tutarında doğrudan yabancı yatırım girişi kaydedildi. Toplam doğrudan yabancı yatırım girişinin 15 milyon dolarlık yatırım tasfiyeleri ve 114 milyon dolarlık borçlanma araçlarının aşağı yönlü etkisi ile 240 milyon dolar olduğu hesaplandı.

Şubat ayında 217 milyon dolar tutarındaki yatırım sermayesi girişinde, “mobilya imalatı ve başka yerde sınıflandırılmamış diğer imalat sanayii” 44 milyon dolarla yüzde 20,3’lük pay aldı. Toptan ve perakende ticaretin payı ise yüzde 19,8 oldu.

EN ÇOK YATIRIM İRLANDA’DAN GELDİ

Şubat ayında Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırımından en yüksek payı yüzde 18 ile İrlanda alırken, onu yüzde 15 ile Almanya, yüzde 13 ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), yüzde 10 ile İtalya ve yüzde 8 ile İsveç takip etti. Doğrudan yabancı yatırımlarda 2002-2023 döneminde yüzde 59 paya sahip olan Avrupa Birliği (AB-27) ülkelerinin Şubat ayı payı yüzde 61 oldu.

Öte yandan, 2024 yılının ilk iki ayında doğrudan yabancı yatırım girişi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 azaldı. 2002 yılından bu yana Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımların toplam değeri 264 milyar doları aştı.