SON DAKİKA Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan KDV oranlarının artırılacağı iddialarına ilişkin açıklama

Flaş Haber… Son dakika haberine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, KDV oranlarının artırılacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını duyurdu. Açıklamada, “KDV oranlarının artırılacağı yönündeki iddialar gerçeği …

Flaş Haber…

Son dakika haberine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, KDV oranlarının artırılacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını duyurdu. Açıklamada, “KDV oranlarının artırılacağı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.”

Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamada, KDV’ye ilişkin son genelgeye istinaden “KDV oranlarında artış yapıldığı, KDV oranlarının belirlendiği listelerde gezinilerek oran artışlarının yapılacağı” yönünde haberlerin yer aldığı belirtildi. ürünler ve servisler.”

Açıklamada, KDV oranlarının günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre kanunun verdiği yetki çerçevesinde “Cumhurbaşkanı” tarafından belirlendiği belirtilerek, şöyle devam edildi: “Şu anda uygulanan üç farklı oran var. Bu oran, temel gıda maddelerinin yer aldığı 1 numaralı listedeki mallar için yüzde 1’dir. “İçme gibi bazı mal ve hizmetlerin yer aldığı 2 numaralı listedeki mal ve hizmetler için oran yüzde 10’dur. sağlık, eğitim, tekstil ve konaklama. Bu iki listede yer almayan mal ve hizmetler yüzde 20 genel orana tabidir.” denildi.

KDV Tebliği düzenlemesine neden ihtiyaç duyuldu?

Açıklamada, yeme-içme sektöründeki bazı restoran ve kafeler ile ilaç dışında çeşitli ürünler satan eczanelerin kur farkından yararlanarak rekabet eşitliğini bozduğuna dikkat çekildi. Fiyatları KDV dahil olarak belirlenen restoran veya kafelerin yiyecek ve içecek hizmetleri karşılığında yüzde 10 KDV hesaplaması gerekirken, bu hizmette et, su, meyve suyu ve benzeri ürünleri satıyormuş gibi gösterilerek yüzde 1 KDV hesaplandığı belirtildi. bunun yerine bir pazar.

Açıklamada, bu işletmelerin vatandaştan aldıkları yüzde 10’luk KDV tutarını fiş veya faturada yüzde 1 olarak gösterdiğine dikkat çekilerek, “Benzer şekilde gıda takviyesi içeren ürünleri yüzde 1 KDV oranıyla satan eczaneler de yüzde 1 KDV oranıyla gösteriliyor. KDV oranı yüzde 10 olan ilaç ve benzeri tıbbi ürünlerin yanı sıra KDV dahil bir vergi oranı var.” “Daha yüksek fiyatlara satış yapmalarına rağmen satışlarının tamamını gıda takviyesi içeren ürünler olarak sunarak vatandaştan aldıkları yüzde 10 KDV’yi devlete vermedikleri görüldü.” İfadesi kullanıldı.

Açıklamada, bu örneklerin sürekli arttığı göz önünde bulundurularak, suiistimallerin önlenmesi ve bu konudaki tereddütlerin ortadan kaldırılması amacıyla konuya açıklık getiren bir tebliğ hazırlandığı belirtilerek, “Önümüzdeki sayıların artırılması mümkün değildir” denildi. Tebliğ ile KDV oranı Bu nedenle Tebliğ ile herhangi bir oran artışı yapılmamıştır.” bilgiler yer aldı.

Vergi kaybı ve kaçakçılığına neden olan alanlar yeniden düzenlenecek

Açıklamada, yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin gıda maddelerini olduğu gibi satmadığı, bu ürünlerden hazırlanan yemek veya içeceği müşterilerine hizmet olarak sunduğu, tuz için ayrı bir fiyatlandırmanın bulunmadığı belirtildi. Bu hizmet kapsamında biber, peçete, ıslak mendil veya çay veya kahve ikramı yapılmaktadır. vurguladı.

Açıklamada, tüm bunların yiyecek içecek hizmetinin bir parçası olması nedeniyle hizmet bedelinin tüm maliyetler dikkate alınarak belirleneceği belirtilirken, burada KDV’nin yüzde 10 olduğunun altı çizildi.

Söz konusu işletmelerin düzenledikleri makbuz veya faturada KDV oranını doğru belirtmeleri halinde vatandaşın ödediği verginin Hazine’ye gideceği, aksi takdirde şirketin kasasında kalacağı belirtilirken, şu ifadelere yer verildi:

“Bakanımız Mehmet Şimşek genel KDV oranında artış olmayacağını defalarca dile getirmiş ancak indirim, istisna ve muafiyetlerin gözden geçirileceğini, etkisiz olanların kaldırılacağını, suiistimale açık alanların kaldırılacağını ifade etmiştir. Kayıt dışılıkla mücadelede vergi kayıp ve kaçakçılığı yeniden düzenlenecek. Şu anda KDV oranlarında artış var “Yapılacak bir iş yok.”

BAKAN ŞİMŞEK’TEN AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Yayınladığımız KDV tebliği, KDV artışı olarak yorumlandı. Vergi kayıp ve kaçakçılığına yol açan hatalı uygulamaların önüne geçmek amacıyla tebliğle sadece açıklama yapıldı ve KDV oranı artırılmadı.”