Seyahat süresi 3 saat 30 dakikaya düşecek

Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesi’ndeki çalışmaları yerinde incelemek üzere Afyonkarahisar’a gelen Uraloğlu, Bayat ilçesindeki Bayat-1 tüneli ve kent merkezindeki V01 Viyadüğü’ndeki çalışmalar hakkında bilgi …

Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesi’ndeki çalışmaları yerinde incelemek üzere Afyonkarahisar’a gelen Uraloğlu, Bayat ilçesindeki Bayat-1 tüneli ve kent merkezindeki V01 Viyadüğü’ndeki çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Uraloğlu, burada yaptığı konuşmada, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi’nde son durumu görmek için saha programı düzenlediklerini söyledi.

Güzergah boyunca incelemelerde bulunduklarını ve meslektaşlarından projeyle ilgili bilgi aldıklarını kaydeden Uraloğlu, “Polatlı-Afyonkarahisar arasındaki hızlı tren hattında toprak işleri, viyadük, köprü ve tünel çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 660 metrelik Bayat-1 tünelinin yarısını tamamladık” dedi. “Mayıs ayında kazıyı tamamlamış olacağız.” söz konusu.

Aynı şekilde Afyonkarahisar’ın kuzeyinden geçen 2 bin 208 metre uzunluğundaki V1 Viyadüğü’nde de çalışmaların hızla devam ettiğine dikkat çeken Uraloğlu, şöyle konuştu:

“Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren hattında elektrifikasyon, sinyalizasyon gibi üstyapı işlerine de yakın zamanda başlayacağız. Hattın Banaz-Eşme, Eşme dahil 180 kilometrelik kısmındaki altyapı işlerinin yüzde 63’ü -Salihli ve Salihli-Manisa’da TCDD Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen projenin fiziki ilerlemesini de tamamladık. Projemizin bir kısmını 2026 yılında, tamamını ise 2027 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. Emirdağ, Afyonkarahisar, Uşak, Alaşehir, Salihli, Manisa, Muradiye, Ayvacık, Emiralem ve Menemen İstasyonlarında 7 kilometre uzunluğunda 49 tünel, 25,5 kilometre uzunluğunda 67 viyadük, 81 köprü, 781 menfez ve 177 üst geçit inşa ediyoruz. Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin tamamlanmasıyla mevcut demiryolu bağlantısıyla 824 kilometre olan mesafe 624 kilometreye düşecek. Süre 3 saat 30 dakikaya düşürülecek.”

Proje tamamlandığında Ankara-İzmir arasındaki hat uzunluğunun 624 kilometre olacağını belirten Uraloğlu, “Polatlı’ya kadar olan hızlı tren hattının ardından çalışmalarımız zaten başladığı için bunu 508 kilometre olarak ifade ediyoruz. Tasarım hızını da bu yönde ifade ediyoruz.” 508 kilometre uzunluğundaki projede kullanılacak hattın toplam hızı saatte 250 kilometre olacak. Yüksek hızlı trenlerin konforu.” dedi.

Uraloğlu, Ankara-Afyonkarahisar arası yolculuk süresinin 1 saat 40 dakikaya düşeceğini belirterek, şöyle konuştu:

“Ankara-Uşak arası 6 saat 50 dakikadan 2 saat 10 dakikaya, Ankara-Manisa 11 saat 45 dakikadan 2 saat 50 dakikaya, Ankara-İzmir arası ise 3 saat 30 dakikaya düşecek. Hattımız tamamlandığında yılda yaklaşık 13,3 milyon yolcu ve yolcu azalacak.” “90 milyon ton yük taşıyacağımızı öngörüyoruz. Dolayısıyla sanayisi, turizm potansiyeli ve limanıyla ülkemizin 3’üncü büyük şehri İzmir ile Manisa, Uşak ve Afyonkarahisar’ı bir araya getirerek bölgedeki ticaret hacmini genişleteceğiz. Ankara’ya yakın rotada.”

“ÜLKEMİZİ AVRUPA’NIN 6’NCI, DÜNYANIN 8’İNCİ YÜKSEK HIZLI TREN İŞLETMECİSİ YAPTIK”

Demiryollarında yük ve yolcu taşıma oranlarının artırılmasına yönelik büyük projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Uraloğlu, demiryollarına 22 yılda 57 milyar dolar yatırım yaptıklarını söyledi.

Mevcut konvansiyonel demiryolu hattını yenilediklerini hatırlatan Uraloğlu, “2002 yılında devraldığımız demiryolu uzunluğumuzu 10 bin 948 kilometreden 13 bin 919 kilometreye çıkardık. Ayrıca 2 bin 251 kilometre yüksek hızlı ve yüksek hızlı demiryolu hattı da inşa ettik. Yüksek hızlı tren hatlarıyla demiryolu ağımızı 13 bin 919 kilometreye çıkardık. “Ülkemizi hızlı tren işletmeciliğiyle buluşturarak Avrupa’nın 6’ncı, dünyanın ise 8’inci hızlı tren işletmecisi yaptık. Uzun yıllardır vatandaşlar tarafından tercih edilmeyen demiryolu yolculuğunu hızlı ve konforlu yolculuk isteyenlerin ilk adresi haline getirdik.” dedi.

Uraloğlu, hızlı trenlerin hizmete girdiği 2009 yılından bu yana 85 milyon yolcu taşıdığını belirtti.

“ÇOK BÜYÜK VE ÖNEMLİ BİR PROJE”

Ayrıca Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı Projesi’ni de gündeme aldıklarını vurgulayan Uraloğlu, “Süper hızlı tren hattımızın güzergah uzunluğu 344 kilometre olacak. Seferleri azaltmayı planlıyoruz. Yine Gebze’den başlayarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden, saatte 350 kilometre hıza ulaşacak trenlerimizle süreyi 80 dakikaya çıkarıyoruz. Havaalanı ve son olarak Çatalca da planlarımız arasında.” dedi.

Demiryollarının çağın gerektirdiği değişimi yakalayıp dinamik bir yapıya kavuştuğunu belirten Uraloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2053 hedeflerimiz doğrultusunda demiryolu hat uzunluğumuzu 28 bin 590 kilometreye çıkarmayı planlıyoruz. Karayolunda yük taşımacılığının yüzde 72 olan payını azaltmayı, demiryollarının ise yüzde 5 olan taşıma payını artırmayı hedefliyoruz. Yolcu taşımacılığında ise yıllık ortalama 19,5 milyon olan yolcu sayısını 270 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Ülkemiz için çok büyük ve önemli bir projeyi daha hayalden gerçeğe dönüştürmüş olacağız.”