Şampiyonlar Ligi Finali Londra’daki harcamaları yüzde 40 artıracak

Mastercard, Real Madrid ile Borussia Dortmund arasında Londra Wembley Stadyumu’nda oynanan final maçının şehre ekonomik katkısına ilişkin bir analiz paylaştı. Şirketten yapılan açıklamaya göre Martercard, …

Mastercard, Real Madrid ile Borussia Dortmund arasında Londra Wembley Stadyumu’nda oynanan final maçının şehre ekonomik katkısına ilişkin bir analiz paylaştı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre Martercard, daha önceki finallerde yapılan kart harcamalarının verilerini kullanarak, final maçının oynanacağı şehirde yapılacak kart harcamalarını analiz etti.

Analize göre İngiltere’de cumartesi ve pazar günü yapılan harcamaların, 1 Haziran’da oynanacak maç nedeniyle yüzde 40 oranında artması bekleniyor.

Geçen yıl, finalin İstanbul’da oynandığı günü de içeren 9-11 Haziran’da turist harcaması, 2022’nin aynı haftasonuna göre yüzde 72, bir önceki haftaya göre ise yüzde 39 daha fazlaydı. İstanbul’da harcama artışında, final maçı oynayan takımların ülkelerinden gelen turistlerin harcamaları yıllık bazda yaklaşık 4 kat, önceki hafta sonuna göre ise 2,3 kat arttı.

Turistlerin ev sahibi şehirlerdeki kart harcamalarında bir önceki hafta sonuna göre yüzde 39, bir sonraki hafta sonuna göre ise yüzde 32 artış yaşandı. Finaller, ev sahibi şehirlerdeki turist kartı harcamalarını ortalama yüzde 40 artırıyor.

İspanyol ve Alman turistlerin harcamalarının yıl geneline yayılarak temmuz ve ağustos aylarında zirve yaptığı görülüyor.

İspanyol turistlerin İngiltere’deki harcamalarının yüzde 42’si, Alman ziyaretçilerin harcamalarının ise yüzde 33’ü Londra’dan geçiyor. Almanların ortalama işlem hacmi İspanyollara göre yüzde 29 daha fazla. Turistlerin en çok harcama yaptığı sektörler konaklama, gıda, giyim ve sağlıktır.

Finalin hafta sonunda ev sahibi kentte çeşitli yiyecek ve restoran harcamaları gibi alanlarda neredeyse iki kat artış gözlenirken, konaklama ve hava ulaşım harcamaları da yüzde 70’e varan artışlarla öne çıktı.