Rusya’nın ABD ve İngiltere’den metal ticaretine yeni kısıtlama

Bu kapsamda Rusya menşeli alüminyum, bakır ve nikelin ithalatı yasaklanmış olup; bunların küresel metal borsalarında ve tezgah üstü türev ticaretinde kullanımına kısıtlamalar getirilmektedir. Yasağın kapsamını …

Bu kapsamda Rusya menşeli alüminyum, bakır ve nikelin ithalatı yasaklanmış olup; bunların küresel metal borsalarında ve tezgah üstü türev ticaretinde kullanımına kısıtlamalar getirilmektedir.

Yasağın kapsamını genişleten yeni düzenleme, Londra Metal Borsası (LME) ve Chicago Ticaret Borsası (CME) gibi metal borsalarının Rusya tarafından üretilen yeni alüminyum, bakır ve nikeli kabul etmesini yasaklayacak. Metal borsaları, endüstriyel metallerin dünya çapında ticaretinin kolaylaştırılmasında merkezi bir rol oynamaktadır.

Yeni karar, 13 Nisan 2024’ten sonra üretilen metalleri kapsıyor.

ABD ve İngiltere’nin birlikte hareket ederek Rusya’yı ve metal üreticilerini önemli bir gelir kaynağından mahrum bırakacağı belirtildi.

“BİRLİKTE HAREKET EDEREK DAHA İYİ OLUR”

Açıklamada her iki ülke bakanlarının da konuya ilişkin değerlendirmelerine yer verildi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, “Birleşik Krallık’taki ortaklarımızla koordineli olarak kilit metallere uyguladığımız yeni yasaklar, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı acımasız savaşını sürdürmek için elde edebileceği geliri hedeflemeye devam edecek. Hedefli ve sorumlu bir şekilde ortaklarımızı koruyacağız ve “Müttefiklerimizi istenmeyen yayılma etkilerinden korurken Rusya’nın kazanımlarını azaltacağız” dedi.

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt şunları söyledi: “Putin’in Ukrayna’da yasadışı savaş yürütme kapasitesini devre dışı bırakmak, müttefiklerimizle birlikte hareket ettiğimizde daha iyi olur. ABD ile birlikte Rus metallerinin bu iki ülke üzerinde işlem görmesini yasaklamak yönündeki kararlı adımımız En büyük borsalar Kremlin’in savaş makinesini daha da güçlendirecek.” “Fazla para transferinin önüne geçilecek” dedi.