New York borsası günü kazançla tamamladı

New York Borsası yeni işlem gününü yükselişle tamamladı. New York borsası, Mart ayında ABD’de üretici enflasyonunun beklentilerin altında kalmasıyla günü yükselişle tamamladı. Kapanışta Dow Jones …

New York Borsası yeni işlem gününü yükselişle tamamladı.

New York borsası, Mart ayında ABD’de üretici enflasyonunun beklentilerin altında kalmasıyla günü yükselişle tamamladı.

Kapanışta Dow Jones endeksi yatay bir seyir izleyerek 38.459,08 puana ulaştı.

S&P 500 endeksi yüzde 0,74 artışla 5.199,06 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 1,68 artışla 16.442,20 puana yükseldi.

ABD’de dün açıklanan tüketici enflasyonunun mart ayında beklentileri aşması ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) haziran ayında faiz indirimine başlama ihtimalinin zayıflamasının ardından olumsuz seyir izleyen borsalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) öncülüğünde toparlanma kaydetti. Üretici enflasyonunun beklentilerin altında gerçekleşmesinin ardından teknoloji stoklarında artış yaşandı.

Ülkede bugün açıklanan verilere göre, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) mart ayında aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 2,1 arttı.

Analistler, beklenenden güçlü gelen tüketici enflasyonu verilerinin ardından üretici fiyatlarında beklentilerin altında gerçekleşen artışın yatırımcıların enflasyona ilişkin endişelerini bir miktar hafiflettiğini belirtti.

Dün açıklanan verilerin ardından faizlerin bir süre yüksek kalacağı beklentisiyle yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,58’e yükseldi.

Verilere ek olarak Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri de takip edilirken, New York Fed Başkanı John Williams, yakın vadede para politikasında ayarlama yapılmasına net bir ihtiyaç olmadığını ifade etti.

Boston Fed Başkanı Susan Collins de para politikasını gevşetmeye başlamak için gereken güveni kazanmanın önceden düşünülenden daha uzun sürebileceğini ve bu yıl daha az faiz indirimine ihtiyaç duyulabileceğini belirtti.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, son verilerin ekonomideki fiyat baskılarının daha geniş anlamda hafiflediğine dair güveni artırmadığını belirtti.

Analistler, JP Morgan Chase, Wells Fargo ve Citigroup gibi önemli ABD bankalarının yarın açıklanacak bilançolarının piyasaların odak noktası olacağını belirtti.