New York Borsası günü karışık bir notla kapattı

S&P 500 endeksi yüzde 0,02 düşüşle 5.221,42 puana yükselirken, Nasdaq endeksi yüzde 0,29 artışla 16.388,24 puana yükseldi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) geleceğe yönelik politikalarına ilişkin …

S&P 500 endeksi yüzde 0,02 düşüşle 5.221,42 puana yükselirken, Nasdaq endeksi yüzde 0,29 artışla 16.388,24 puana yükseldi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) geleceğe yönelik politikalarına ilişkin belirsizlik devam ederken, yeni haftanın ilk işlem gününde borsalarda karışık bir seyir gözlendi.

Analistler, ABD’de yarın açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri ile Çarşamba günü açıklanacak Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) verilerinin Fed’in para politikasının gidişatına ilişkin daha fazla ipucu vermesi açısından piyasaların odağında olduğunu belirtti. .

Analistler, enflasyon verilerinin piyasalarda volatiliteyi artırmasının beklendiğine dikkat çekerek, Fed Başkanı Jerome Powell’ın yarın yapacağı veri ve açıklamaların yatırımcılar tarafından da takip edileceğini belirtti.

Ülkede bugün açıklanan veriler, ABD’de tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentilerinin arttığını ortaya koydu.

New York Fed Tüketici Beklenti Anketi’nin Nisan ayı sonuçlarına göre, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli ortalama enflasyon beklentisi Nisan ayında 0,3 puan artarak yüzde 3,3’e yükseldi. Böylece tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentileri Kasım 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Gelecek 3 yıllık dönemi kapsayan ortalama enflasyon beklentisi aynı dönemde yüzde 2,9’dan yüzde 2,8’e düşerken, 5 yıllık dönemi kapsayan ortalama enflasyon beklentisi de yüzde 2,6’dan yüzde 2,8’e yükseldi.

Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, enflasyonun düşürülmesinde net bir ilerleme görülene kadar faiz oranlarının mevcut “kısıtlayıcı” seviyelerinde tutulması gerektiğini ifade etti.

Kurumsal tarafta ise ABD’li teknoloji devlerinden Apple’ın hisseleri, şirketin ChatGPT’yi iPhone’a entegre etmek için OpenAI ile anlaşmaya vardığı haberinin ardından yüzde 1,7 yükseldi.

Öte yandan 2021 yılında hisselerindeki hızlı yükselişle öne çıkan ABD’li video oyun satıcısı GameStop’un hisseleri yüzde 74 değer kazandı.

Şirketin hisselerinde söz konusu dönemde yaşanan dalgalanmada adı geçen “Roaring Kitty” isimli Reddit kullanıcısı ve bireysel yatırımcı Keith Gill’in yaklaşık üç yıl aradan sonra ilk kez sosyal medyada paylaşım yapmasının ardından GameStop’un hisselerindeki yükseliş 110’a ulaştı. gün içinde yüzde GameStop hisseleri volatilite nedeniyle gün içinde birkaç kez işlem görmeye başladı.

Sosyal medya aracılığıyla yatırımcıların beğenisini kazanan “Meme Stock” isimli hisselerden AMC’nin hisseleri gün içerisinde yüzde 100’e kadar yükseldikten sonra günü yüzde 78 yükselişle tamamladı.