New York borsası günü düşüşle kapattı

S&P 500 endeksi yüzde 0,60 azalışla 5.235,48 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 1,08 düşüşle 16.737,08 puana geriledi. ABD’de bugün açıklanan verilerin ülke ekonomisinin beklentilerin altında …

S&P 500 endeksi yüzde 0,60 azalışla 5.235,48 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 1,08 düşüşle 16.737,08 puana geriledi.

ABD’de bugün açıklanan verilerin ülke ekonomisinin beklentilerin altında büyüdüğünü göstermesinin ardından tahvil faizleri düşse de Salesforce hisselerindeki sert düşüş nedeniyle hisse senedi piyasalarında olumsuz bir seyir izlendi.

Ülkede bugün açıklanan verilere göre ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,3 büyüdü. Nisan ayında yayınlanan büyüme ön verilerinde ekonominin yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,6 oranında büyüyeceği öngörülüyordu.

Analistler, büyüme verilerinin aşağı yönlü revizyonunda tüketici harcamalarındaki yavaşlamanın etkili olduğunu belirterek, bu durumun bu yıl faiz indirimi beklentilerini destekleyebileceğini ifade etti.

Analistler, ABD’de yarın açıklanacak ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyon göstergesi olarak değerlendirdiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin piyasaların odağında olduğunu kaydetti.

Fed’in sözlü yönlendirmeleri takip edilirken, New York Fed Başkanı John Williams, enflasyonun bu yılın ikinci yarısında da düşmeye devam etmesini beklediğini belirterek, yüksek borçlanma maliyetlerinin ekonomiyi kısıtladığını belirtti. Williams, enflasyonun hâlâ çok yüksek olmasına rağmen Fed’in politikasının iyi konumlandığını ve arz ile talep arasındaki dengesizliklerin hafiflediğini kaydetti.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de enflasyonun yüzde 2 hedefine düşürülmesi için daha fazla faiz artışına ihtiyaç duyulacağını düşünmediğini belirtti. Enflasyonun çok yavaş düşeceği yönünde bir görünüm olduğunu belirten Bostic, Fed’in kısıtlayıcı bir duruş sergilemesi gerektiğini vurguladı.

ABD’de hafta ortasında düzenlenen tahvil ihalelerine talebin zayıf olması ve faiz indirimine ilişkin endişeler nedeniyle yükselen tahvil faizleri, büyüme verilerinin ardından geriledi. Dün yüzde 4,62’ye yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizi bugün yüzde 4,55’e geriledi.

Kurumsal tarafta ise piyasalardaki olumsuz gidişatta ABD’li yazılım şirketi Salesforce’un hisselerindeki düşüş dikkat çekti. Salesforce’un mali sonuçlarının bu çeyrekte beklentilerin altında kalmasının ardından şirketin hisseleri yaklaşık yüzde 20 düştü.

ABD’li perakende zinciri Kohl’s’un hisseleri de, şirketin gelirinin düşmesi ve bu yılın ilk çeyreğinde zarar açıklamasının ardından yüzde 22’den fazla değer kaybetti.