Makarna üretimi tamamen yerli buğdayla yapılacak

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Aykut Göymen, geçen yıl yaklaşık 4 milyon 300 bin ton makarnalık buğday hasadının yapıldığını söyledi. Bu yıl makarnalık buğdaydan 4 …

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Aykut Göymen, geçen yıl yaklaşık 4 milyon 300 bin ton makarnalık buğday hasadının yapıldığını söyledi.

Bu yıl makarnalık buğdaydan 4 milyon 900 bin ton civarında rekolte beklediklerini belirten Göymen, “Bu verim oranı Türkiye Cumhuriyeti tarihinde rekor denilebilecek bir miktardır. Türkiye’de yetişen durum buğdayı, Kalite ve verimlilik açısından çok iyi durumda olup, ihracatta ve iç pazarda kullanılmaktadır.” “Durum buğdayımızın tamamını ülkemizin buğdayını kullanarak üretiyoruz. Hiçbir ithal girdiye bağımlı olmadan, milli, yerli buğdayımızla ihracat yapıyoruz.” söz konusu.

Göymen, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) geçen yıl üreticilerden temin ettiği 1 milyon ton civarında durum buğdayını stoklarında bulundurduğunu belirtti.

Stok ve hasatla birlikte yaklaşık 5,9 milyon ton durum buğdayı üretileceğini öngördüklerini anlatan Göymen, “3 milyon ton durum buğdayının makarna ve irmik üretiminde kullanılmasını bekliyoruz. Kalan 2 milyon tonunu da muhtemelen ihraç edeceğiz. Mercanköşk buğdayı durumunda ürünümüz durum buğdayıdır.” “Son iki yılda elde ettiğimiz başarı, Sayın Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız ve TMO yetkilileri arasındaki yakın diyalog sayesinde elde edilmiştir. Temel beklentimiz bu başarının devam etmesidir.” dedi.

“3 YIL İÇERİSİNDE KENDİ ÜRÜNLERİMİZ KENDİ ÜRETİMİMİZ İÇİN YETERLİ OLMAYA BAŞLADI”

İthalat yerine Türk buğdayıyla makarna üretip ihraç etmenin gururunu yaşadıklarının altını çizen Göymen, şöyle konuştu:

“Ülkemiz ağırlıklı olarak sulu tarım olduğundan ve kuru tarlalarda yağış olmadığı için iç piyasada bile üretimimizi ithalatla karşılamaya çalışıyorduk. Artık çok şükür kendi ürünlerimiz kendi üretimimize yetmeye başladı. 3 yıldır kendi ürünlerimizle ihracata başladık, bu yıl da fazla ürünü ihraç ettik. Bu çiftçi ve sanayicimiz için faydalı, yurt dışına bağımlı değiliz ve devletimiz yurt dışından kaliteli ürün almıyor. İhraç ettiği ürünlerden elde ettiği parayı doğrudan dış cari açığına çeviriyor “Makarna, bir tarım ürünü olarak gerçekten önemli bir yere sahip.