Küresel piyasalar bugün Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararına odaklandı

ABD’de işgücü piyasası verileri yavaşlamaya işaret ederken Fed’in bu yıl faiz indirimine başlayacağı netleşirken, ABD’de yarın açıklanacak istihdam raporu verilerinin de Fed’in izleyeceği yola ilişkin …

ABD’de işgücü piyasası verileri yavaşlamaya işaret ederken Fed’in bu yıl faiz indirimine başlayacağı netleşirken, ABD’de yarın açıklanacak istihdam raporu verilerinin de Fed’in izleyeceği yola ilişkin ipuçları vermesi bekleniyor. harita.

Ülkede dün açıklanan ADP özel sektör istihdamı mayıs ayında 152 bin kişilik artışla piyasa beklentilerinin altında kalırken, yıllık ücretler mayıs ayında da nisan ayında olduğu gibi yüzde 5 arttı.

ABD’de Tedarik Yönetimi Enstitüsü’nün (ISM) hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) mayıs ayında aylık 4,4 puan artarak piyasa beklentilerinin üzerinde 53,8’e yükseldi. S&P Global’in mayıs ayı hizmet sektörü PMI verileri bir önceki aya göre 3,5 puan artarak 54,8’e yükseldi.

ABD’de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) ortalama faiz oranı yüzde 7,07’ye yükselirken, mortgage başvuruları yüzde 5,2 azaldı.

Analistler, işgücü piyasası verilerinin Fed’in faiz indirimi için yeterli alan olduğu görüşünü desteklediğini, yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinin piyasaların gidişatında belirleyici rol oynayabileceğini belirtti.

Para piyasalarında Fed’in Eylül’de ilk faiz indirimi ihtimali yüzde 79, Kasım’da yüzde 82 olarak fiyatlanırken, Aralık ayında bankanın olası faiz indiriminden sonra ikinci faiz indirimi ihtimali yüzde 86 olarak fiyatlandı.

Öte yandan dün Kanada Merkez Bankası (BoC), beklentiler doğrultusunda politika faizini yüzde 5’ten yüzde 4,75’e indirerek 4 yıl aradan sonra ilk faiz indirimini gerçekleştirdi.

Bu gelişmelerin yanı sıra Nvidia’nın hisseleri dün yüzde 5’ten fazla değer kazandı ve şirketin piyasa değeri ilk kez 3 trilyon dolar seviyesini aştı. Nvidia, 3.011 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Apple’ı geçerek dünyanın en değerli ikinci şirketi oldu.

Nvidia’nın yanı sıra diğer teknoloji şirketlerinin de hisselerindeki yükseliş dikkat çekti. İkinci çeyrek gelirleri tahminlerin üzerinde çıkan Hewlett Packard Enterprise’ın hisseleri yüzde 11’e yakın artarken, beklenenden daha güçlü sonuçlar açıklayan CrowdStrike’ın hisseleri ise yüzde 12 arttı. Meta’nın hisseleri de yaklaşık yüzde 4 arttı.

Bu hafta GameStop hisselerinde yaşanan dalgalanmada adı geçen “Roaring Kitty” sosyal medya hesabının arkasındaki isim Keith Gill’in portföyünü gösteren ekran görüntüsüyle hareketlenen GameStop hisseleri, dün yüzde 19 değer kazandı.

Ayrı bir gelişmede, aralarında BlackRock ve Citadel Securities’in de bulunduğu iki düzineden fazla yatırımcıdan oluşan bir grup, Dallas merkezli Texas Menkul Kıymetler Borsası’nı (TXSE) başlatma planlarını duyurdu. Yaklaşık 120 milyon dolar sermaye toplayan TXSE’nin, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na kaydolmayı hedefleyen, tamamen elektronik, ulusal bir menkul kıymet borsası olacağı bildirildi.

Bu gelişmelerin ardından ABD tahvil piyasasında alım eğilimi dün üst üste beşinci işlem gününde de devam ederken, ülkenin 10 yıllık tahvil faizi 5 baz puan düşerek yüzde 4,29’a geriledi. Böylece söz konusu tahvilin getirisi 1 Nisan’dan bu yana en düşük seviyesini test etti. Şu anda yüzde 4,30 seviyesinde.

Dolar endeksi yüzde 0,1 düşüşle 104,1 seviyesinde yer alırken, altının ons fiyatı önceki kapanışının yüzde 0,6 üzerinde 2 bin 369 dolarda alıcı buluyor.

Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 1,7 artarak günü 78,5 dolardan tamamlayarak 5 günlük düşüş serisine son verdi, ancak Suudi Arabistan’daki fiyat düşüşleri talep kaygılarına işaret etti. Brent petrolün varil fiyatı bugün önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 78,7 dolardan işlem görüyor.

Dün New York Borsası’nda Nasdaq endeksi ve S&P 500 endeksi yüzde 1,96 ve yüzde 1,18’lik yükselişlerle zirvelerini yenilerken, Dow Jones endeksi de yüzde 0,25 artış kaydetti. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni güne olumlu başladı.

Avrupa borsalarında dün olumlu bir seyir hakim olurken, bugün ECB’nin faiz kararı ve Lagarde’ın sözlü yönlendirmeleri yakından takip edilecek.

Analistler, ECB’nin faiz oranlarını 25 baz puan indirmesinin kesin olduğunu hatırlatarak, bankanın gelecekte atacağı adımlara ilişkin belirsizliğin devam ettiğini belirtti.

Analistler, Lagarde’ın faiz kararı sonrasında yapacağı açıklamalarda önümüzdeki döneme ilişkin ipuçlarının aranacağını belirterek, piyasalarda volatilitenin artabileceği uyarısında bulundu.

Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,18, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,87, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,93 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,68 arttı. Avrupa’da endeks vadeli kontratları yeni güne olumlu başladı.

Küresel hisse senedi piyasalarında artan risk iştahının Asya borsalarına da yansıdığı görülüyor.

Bugün bir açıklama yapan Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda, bankanın kısa vadeli hedef faiz oranını ne kadar artırması gerektiğinin nötr faiz seviyesine bağlı olduğunu, bu durumda bunun belirsiz olduğunu belirterek, “Yapacağız” dedi. Büyük bir hata yapmamak için faiz kararlarında dikkatli davranın” dedi.

BOJ üyesi Toyoaki Nakamura da şimdilik mevcut politikaya devam edilmesinin uygun olduğunu söyledi.

Kapanışa doğru Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,4 yükseldi.

Yurt içinde dün dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre yüzde 0,13 oranında düşüşle günü 10.350,96 puandan kapattı.

Dolar/TL bugün bankalararası piyasanın açılışında dün düşüş eğilimi göstererek 32.2390 seviyesinde işlem gördü ve günü önceki kapanışının yüzde 1 altında 32.2564 seviyesinde tamamladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) Ankara’da düzenlediği “Küresel Yatırım Günleri” etkinliğinde yaptığı konuşmada, Türkiye’deki kırılganlıkların azaldığını, endişeye gerek olmadığını belirterek, şunları ekledi: ” Önümüzdeki aydan itibaren enflasyon çok sert bir şekilde düşmeye başlayacak. Bu bizim yolumuz, enflasyonla mücadele dönemine girdik. dedi.

Şimşek, “Şu anda kripto varlık ve borsa kazançlarına ilişkin vergilendirmeyi dahil etmedik. İşlem bazında çok sınırlı bir ücret veya vergilendirme söz konusu olabilir.” söz konusu.

Analistler, bugünün haftalık para ve banka istatistiklerinin Türkiye ve yurt dışında, ECB’nin faiz kararının Başkan Lagarde’nin sözlü talimatlarının yanı sıra yoğun veri gündeminin takip edileceğini, teknik olarak BIST 100 endeksinin 10.300 ve 10.200 seviyelerinde olacağını kaydetti. noktanın destek, 10.400 ve 10.500 seviyelerinin ise direnç olduğunu görüyoruz.