Küresel altın talebi merkez bankalarının alımlarıyla arttı

Dünya Altın Konseyi’nin yılın ilk çeyreğine ilişkin “Küresel Altın Trendleri” raporu yayımlandı. Rapora göre merkez bankalarının ve Asya’dan özel yatırımcıların güçlü alımları, altın talebini ilk …

Dünya Altın Konseyi’nin yılın ilk çeyreğine ilişkin “Küresel Altın Trendleri” raporu yayımlandı.

Rapora göre merkez bankalarının ve Asya’dan özel yatırımcıların güçlü alımları, altın talebini ilk çeyrekte 2016’dan bu yana en yüksek seviyesine çıkardı.

Küresel altın talebi ilk çeyrekte 2023 yılının aynı çeyreğine göre yüzde 3 artarak 1.238,3 tona ulaştı.

İlk çeyrekte mücevher talebi yüzde 2 azalarak yaklaşık 479 tona geriledi.

Yılın Ocak-Mart döneminde yatırım amaçlı altın alımında artış yaşanırken, tezgah üstü piyasalar hariç yatırım amaçlı altın alımında da Ocak-Mart dönemine göre yüzde 3 artış yaşandı. geçen yılın döneminde 312 tona ulaşmıştı.

Dünya Altın Konseyi raporuna göre merkez bankalarının altın alımları ilk çeyrekte 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 290 tona ulaştı. Bu, merkez bankalarının altın alımlarında yıla şimdiye kadarki en güçlü başlangıç ​​oldu.

Öte yandan Türkiye’nin yatırım amaçlı altın talebi ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 oranında azalarak yaklaşık 44 tona ulaştı.

Ülkenin mücevherat olarak altına olan talebi ise ilk çeyrekte 2023 yılının aynı çeyreğine göre yüzde 19 artarak 11 tona ulaştı. Bu, ülkede mücevher talebinde 2015’ten bu yana en güçlü ilk çeyrek olarak kaydedildi.

Rapora göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ilk çeyrekte 30 ton daha altın alarak rezervini 570 tona çıkardı.

Öte yandan Londra Külçe Piyasası Birliği’ne (LBMA) göre altının ons fiyatı, ilk çeyrekteki hızlı yükselişin etkisiyle ortalama 2.070 dolara yükseldi. Altının ons fiyatında geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10 oranında artış yaşandı.