İki bankaya kota tahsisi altın piyasasını olumlu etkiledi

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, işlenmemiş altın ithalat kotasının iki bankaya tahsis edilmesinin ardından perakende kuyumcuların altına erişiminin kolaylaştığını, bu durumun piyasaya …

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, işlenmemiş altın ithalat kotasının iki bankaya tahsis edilmesinin ardından perakende kuyumcuların altına erişiminin kolaylaştığını, bu durumun piyasaya “olumlu” yansıdığını belirtti.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, altın ithalatındaki artışın cari dengeye olumsuz etkisini azaltmak amacıyla 7 Ağustos 2023 tarihinden itibaren işlenmemiş altın ithalatına kota uygulanmasına karar verdi. . Aylık kota miktarı ise 12 ton olarak belirlendi.

İlerleyen süreçte uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla kota içindeki ağırlıklarda değişiklikler yapılırken, kotanın bir kısmı da Nisan ayı itibarıyla Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası’na tahsis edilerek yetkilendirilen kota kuyumculuk işletmelerine satılmak üzere tahsis edildi. Üretici ve ihracatçıların hammadde ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Ticaret Bakanlığı.

Kota tahsisleri arasındaki transferler sonrasında altın ithalatında miktar ve değer bazında düşüş yaşanırken, cari ödemeler dengesine olumlu etki sağlandı.

TÜİK verilerine göre, kota uygulamasının başladığı Ağustos 2023’ten yıl sonuna kadar işlenmemiş altın ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre 3,2 milyar dolar, miktar bazında ise yüzde 32,7 oranında azaldı. 169,6 tona ulaştı.

Altın ithalatındaki azalmanın da etkisiyle 12 aylık kümülatif cari açık Mart ayı itibarıyla 31,2 milyar dolara geriledi. Bu çerçevede kota uygulamasının cari dengeyi olumlu etkilemeye devam etmesi bekleniyor.

“DEVLET İHTİYACI BU ŞEKİLDE KARŞILANDIĞI SÜRECE YASA DIŞI ALTIN ​​ALANINDA AÇILAN YER OLMAYACAKTIR”

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, AA muhabirine kota uygulamasını ve sektör beklentilerini değerlendirdi.

Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası’na “kota tahsisinin” sektöre olumlu yansıdığının altını çizen Sönmez, “İki bankanın altın ithal edip perakende kuyumculara satması piyasaya olumlu yansıdı. Talepte azalma oldu. Bu süreçte Hazine yetkilileri ve bankaların üst düzey yetkilileri de etkili olduğunu belirterek, “İyi niyetle çalışmalarını sürdürüyorlar ve bizimle sürekli iletişim halindeler” dedi.

Bakanlığın son çalışmasının kaçakçılık sorununa da çözüm sağladığını belirten Sönmez, şöyle konuştu:

“Bu zor dönemde devletin devreye girip bankalar aracılığıyla altın satması çok faydalı oldu. Çünkü eğer devlet ve bankalar ya da yetkili altın kurumlarımız bu açığı kapatamasaydı, kötü niyetli kişiler altın satmaya çalışacaklardı. Devlet ihtiyacı bu şekilde karşıladığı sürece “Kaçak altın alanında yer açılmayacaktır.”

BANKALARDAN KUYUMCU TALEPLERİ

Sönmez, bankalardan alım-satım işlem maliyetlerini düşürmelerini ve 1 kilonun altındaki altınları kuyumculara satmalarını talep ettiklerini söyledi.

Son günlerde altına olan talebin azaldığını belirten Sönmez, bunda faizlerdeki artışın ve altın fiyatlarındaki hareketliliğin etkili olduğunu ifade etti.

Altının “yatırım amaçlı” ve “mücevher” amaçlı alındığını ve aralarında fark bulunduğunu vurgulayan Sönmez, “Düğün sezonu talebi tetikleyecek. Dünyadaki jeopolitik belirsizlikler devam ettiği sürece altın talebi de artacak. Altın hem dünyada hem de Türkiye’de artacak.” değerlendirmesini yaptı.