FED Başkanı Powell’dan faiz oranlarına ilişkin sinyal

Powell, Fed’in beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50’de tutmasının ardından basın toplantısı düzenledi. Powell, geçen yıl enflasyonun önemli …

Powell, Fed’in beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50’de tutmasının ardından basın toplantısı düzenledi.

Powell, geçen yıl enflasyonun önemli ölçüde düşmesine rağmen işgücü piyasasının güçlü kaldığını ancak enflasyonun hala çok yüksek olduğunu, enflasyonun düşürülmesinde daha fazla ilerleme kaydedileceğine dair bir garantinin bulunmadığını ve gelecekteki gidişatının belirsiz olduğunu belirtti.

Powell, enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürmekte kararlı olduklarını vurguladı.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bugün faiz oranını değiştirmeme kararı aldığını ve daha yavaş da olsa varlıklarını azaltmaya devam ettiğini belirten Powell, para politikasındaki kısıtlayıcı duruşun ekonomik aktivite ve enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu ifade etti. Bankanın istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşmasındaki risklerin dengeli olduğu belirtildi. .

Powell, “Ancak son aylar enflasyonun yüzde 2 hedefimize doğru ilerleme kaydedemediğini gösterdi ve enflasyon riskleri konusunda son derece temkinli olmaya devam ediyoruz” dedi. söz konusu.

”BU YIL ŞUANA KADAR VERİLEN VERİLER ÇOK GÜVEN VERMEMİŞTİR”

Ekonomik görünümün belirsiz olduğunu belirten Powell, enflasyonun yüzde 2’ye sürdürülebilir bir şekilde düştüğüne dair güvenin artmasıyla faiz indiriminin uygun olmayacağını öngördüklerini yineledi.

Powell, bu yıl şu ana kadar gelen verilerin pek güven vermediğine dikkat çekerek, “Daha önce de belirttiğim gibi enflasyon verileri beklentilerin üzerinde geldi. Bu kadar büyük bir güvenin kazanılması muhtemelen beklenenden uzun sürecek.” dedi.

Gerektiği sürece politika faizinde mevcut hedef aralığını korumaya hazır olduklarını vurgulayan Powell, işgücü piyasasındaki beklenmedik zayıflığa da cevap vermeye hazır olduklarını belirtti.

Powell, para politikasının bankanın hedeflerine ilişkin riskler ve belirsizliklerle başa çıkma konusunda iyi bir konumda olduğunu belirterek, kararlarını toplantıdan toplantıya vermeye devam edeceklerini yineledi.

POWELL, YAKLAŞAN SEÇİMLERİN FAİZ KARARLARINI ETKİLEMEYECEĞİNİ VURDU

Politika odağının para politikasının ne kadar süreyle kısıtlayıcı tutulacağı üzerinde olduğunu belirten Powell, “Bir sonraki politika hamlesinin faiz artırımı olma ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyorum.” söz konusu.

Powell, faiz oranlarını yükseltmek için para politikasının enflasyonu hedefe indirmede yeterli olmadığına dair ikna edici kanıtlar görmeleri gerektiğini, enflasyonun daha kalıcı olması ve işgücü piyasasının güçlü kalması durumunda faiz indirimlerinin ertelenmesinin uygun olabileceğini söyledi. .

Enflasyonun düşeceğine dair güven kazanmalarının ne kadar süreceğini bilmediğini anlatan Powell, bu güven sağlandıktan sonra faiz indirimlerinin de kapsam dahilinde olacağını ifade etti.

Powell, ilk çeyrekte beklentileri aşan enflasyon verisinden sinyal almaları gerektiğini, bu sinyalin sürdürülebilir enflasyon hedefine ulaşmanın daha uzun süreceği yönünde olduğunu kaydetti.

Fed’in bu yıl yapılacak ABD başkanlık seçimlerine bakılmaksızın kararlarını bağımsız olarak almaya devam ettiğini vurgulayan Powell, aksi takdirde olumsuz sonuçların doğabileceğini ifade etti.