Fahiş fiyat ve istifçiliğin cezaları ağırlaşıyor! Bakan Bolat: Kapatma da uygulanacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’nde konuştu. Bakan Bolat, “Denetimlerle 81 bin işletme ve 580 bin ürün denetlendi, fahiş fiyat uygulayan ve stok …

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’nde konuştu. Bakan Bolat, “Denetimlerle 81 bin işletme ve 580 bin ürün denetlendi, fahiş fiyat uygulayan ve stok yapanlara ciddi cezalar uygulandı.

Marketler, gıda ürünleri, çimento ve hazır beton sektörlerinde de son derece yoğun çalışmalar yürüttük. Kasım ayında fiyatları artırmayacağımıza veya düşürmeyeceğimize dair taahhüt alarak hem çimentoda hem de hazır betonda indirim sağladık. “Nisan ayı başına kadar en az beş ay boyunca marketlerde Cumhuriyetin 100’üncü yılı nedeniyle indirim kampanyalarına başladık” dedi.

“YILDA ÜÇ KEZ STOK YAKALANAN FİRMALAR CEZASI KAPATILACAK”

Bakan Bolat konuşmasında, “Nisan ayı başına kadar marketlerde 100’üncü yıl indirim kampanyalarına başlamıştık. Bunlar market sahipleriyle görüşülerek, pazarlık yapılarak, ikna edilerek yürütülen çalışmalardı.” Ayrıca denetim yoluyla çalışmalarımız yoğundu. 81 bin işletme ve 580 bin ürün denetlendi.

İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nün geçen yıl karaborsa stoklaması, haksız fiyatlama ve fahiş fiyat denetimlerinin tutarı 850 milyon lirayı yani 1 trilyona yaklaştı. Tüketicinin korunmasına yönelik denetimler sonucunda zararlı ürünler, aldatıcı reklamlar ve sağlığa aykırı ürün denetimlerinden dolayı 1,2 milyar lira ceza kestik. Rekabet Kurulu, geçen yıl yarışmalarda faaliyet gösteren şirketlere 2,6 milyar TL para cezası vermişti.

Şimdi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çok önemli kanunlarda değişiklik yapılıyor. “Rekabetin Korunması Hakkında Kanun, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, lisanslı depolar, kooperatifler, stokçuluk ve şişirme ile ilgili düzenlemelerde cezalarda ciddi artışlar var” dedi.

“ÜÇ DEFA YAKALANAN FİRMALARA CEZA KAPATILACAK”

İstifçiliğe yakalanan firmalara kapatma cezası verileceğini vurgulayan Bolat, “Öncelikle fahiş fiyat denetimleri sonucunda fahiş fiyat uygulamalarına ilişkin asgari ceza 10 kat artırılarak 10 bin liradan 100 bin liraya çıkarıldı. Kanun 2020 yılında çıktı.

Her yıl yeniden değerlemelerle artırdık. 55 bin TL olan ceza 100 bin TL’ye çıkarıldı. Kanundaki rakam 10 bin TL idi, biz bunu 100 bin TL’ye çıkarıyoruz. 100 bin TL olan üst ceza sınırını 1 milyon TL’ye çıkarıyoruz.

Stokçuluk halinde bu cezalar kanunda 1 milyon TL’den 12 milyon TL’ye çıkarıldı. Aslında yeniden derlemeler yaparak bunu şu anda 4,5 milyon TL azaltıyorduk. Biz zaten bu cezayı veriyorduk, 12 milyon TL’ye çıkarmış olacağız, asgarisini de 1 milyon TL’ye çıkarmış olacağız. Bir takvim yılı içinde üç kez stok yaparken yakalanan şirketlere altı güne kadar kapatma cezası verilecek.

Ayrıca kapatma cezası da uygulanacaktır. Burada amaç caydırıcılıktır. Yani ticaretin adil, vicdanlı ve piyasa koşullarında yapılmasını istiyoruz. Tüketicilerin satın alma gücünü kısıtlayacak ve fahiş fiyat uygulayarak onları istismar edecek uygulamalarda bulunmayın.

Bu konuda devlet olarak ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yasa koyucusu olarak piyasayı düzenlemek, piyasadaki bu tür uygulamaları ortadan kaldırmak ve normalleşmeye çalışmak için bu düzenlemeleri yapıyoruz. “İnşallah bugün ve yarın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu yasal değişiklikler tamamlanır” dedi.