Ev almak hayal mi? Büyükşehirlerde herkes kiracı

Günümüzde pek çok kiracı uygun fiyata kiralayacak ev bulma yarışı içerisinde. Büyükşehirlerde son 3 aydır kiralık ev fiyatları artarken, satılık konut fiyatlarında ise düşüş yaşandı. …

Günümüzde pek çok kiracı uygun fiyata kiralayacak ev bulma yarışı içerisinde. Büyükşehirlerde son 3 aydır kiralık ev fiyatları artarken, satılık konut fiyatlarında ise düşüş yaşandı. Son verilere göre Türkiye’de konut fiyatları ilk kez mart ayında reel olarak düştü. Satılık daire fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre nominal olarak yüzde 5,1 oranında düşerken, kiralar ise tam tersine arttı. Kira fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 55-58 oranında artarken, konut satışlarındaki durgunluğun en önemli nedeni faizlerdeki artış ve İstanbul ile Anadolu şehirleri arasındaki fiyat farkı oldu.

ARASINDA BİR BOŞLUK VAR

‘haberlobal.com.tr’ için son tabloya yorum yapan Gayrimenkul Avukatı Ali Güvenç Kiraz, piyasanın kendini gösterdiğini belirterek, “Geçtiğimiz yıllarda peşpeşe yapılan seçimlerin ardından kiralık ve satılık konutlarda fahiş rakamlar ortaya çıktı. Konut satış fiyatlarındaki düşüşte şu anda 2 başlık öne çıkıyor. Birincisi piyasanın konut fiyatlarını kendi kendine gerçekleştirmesi, ikincisi ise büyükşehir ile kırsal kent arasındaki fiyat farkı. Mesela Isparta’da bir gayrimenkul 3 milyon TL’den 3,5 milyon TL’ye çıkabilir ama İstanbul’da bir gayrimenkul 10 milyon TL’den 15 milyon TL’ye çıkınca aradaki fark çok çıkıyor.” söz konusu.

Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 57,3, Ankara’da yüzde 79,8 ve İzmir’de yüzde 80,5’e düşerken, ortalama kiralık konut ilanı metrekare fiyatı İstanbul’da 192,3 TL, Ankara’da 139,4 TL, Ankara’da ise 168 TL olduğu belirtildi. İzmir’de.

EV SATIN ALMAK BİR HAYAL

Kiralık konut fiyatlarında yılbaşında yaşanan artışın yerini durağanlığa bıraktığına işaret eden Kiraz, “Şubat ve mart aylarında bazı bölgelerde fiyatlar sabitlendi veya düştü. Bu durum ev kiralamak isteyenler için fırsat yaratıyor.” Şu anda başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde yaşayan insanlar, gayrimenkullerini bir an önce satıp dövize veya faize yatırmak istiyor. 10 yıl önce yüzde 34 kiracı, yüzde 64 ev sahibi oranı varken, bugün bu oran yüzde 44 kiracı, yüzde 56 ev sahibine çıktı. Büyükşehirlerde ev satın almak hayal haline geldi. “Konut kredilerinin faizleri bile karşılanamaz” dedi.

2025’TE YENİDEN ARTACAK

Avukat Sinan Keskin, konut fiyatlarının reel olarak gerilemesinin en büyük nedenini artan konut kredisi faiz oranları ve bireysel mevduat getirisinin yüksek olmasına bağlayarak, şunları söyledi: “Bu yıl konut piyasasında durgunluk olsa da durum tersine dönecek. Merkez Bankası’nın faiz indirimi sürecine girmesiyle birlikte mevduat sahipleri bu mevduatlardan çıkacak. 2025 ve 2026’nın ikinci yarısında konuta yönelimin olacağını düşünüyorum. “Ayrıca kentsel dönüşüm süreci de konut fiyatlarının artmasında katalizör görevi görecek.”

Ev almak hayal mi?  Büyükşehirlerde herkes kiracı - Resim: 2
İstanbul’da ortalama satılık konut metrekare fiyatı 38 bin 461 TL, Ankara’da 20 bin 961 TL, İzmir’de 31 bin 818 TL olurken, mart ayında ülke genelinde ilan edilen ortalama kiralık konut metrekare fiyatı 150,4 TL oldu.

SEKTÖRE DESTEK ÇAĞRISI

Yavuz Işık (Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı)

“Seçim sonrasına ilişkin olumsuz beklentiler ortadan kalksa da konut talebinin düşük kalacağı ve bankacılık sektöründe konut talebini destekleyecek bir hamle yapılmayacağı beklentisi yeni projelere başlama iştahını azaltıyor. Artık birlik olma zamanıdır. sektör olarak.”

Burçin Şahindur (Yatırım Uzmanı)

“Artan kira fiyatları ve artan inşaat maliyetleri gayrimenkul yatırımlarını olumsuz etkiliyor. “Bu durum ev sahibi olmayı zorlaştırırken, kira ödemek yerine ev sahibi olmayı tercih edenlerin sayısı da azalıyor.”

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel