Dünya turizmi sonunda Kovid-19’u yendi

BM Turizm’in verilerine göre Ocak-Mart döneminde 285 milyondan fazla turist uluslararası seyahat ederek, 2023 yılının ilk çeyreğine göre yaklaşık yüzde 20 daha fazla gelir bıraktı. …

BM Turizm’in verilerine göre Ocak-Mart döneminde 285 milyondan fazla turist uluslararası seyahat ederek, 2023 yılının ilk çeyreğine göre yaklaşık yüzde 20 daha fazla gelir bıraktı. Bu da sektörün küresel krizin etkilerinden neredeyse tamamen kurtulduğunu gösteriyor. salgın süreci.

2023 yılında uluslararası turist gelişleri 2019 seviyelerinin yüzde 89’unu, turizmden elde edilen ihracat gelirleri ise yüzde 96’sını toparlarken, doğrudan turizm GSYH’si 2019 yılı ile aynı seviyelere ulaştı.

BM Turizm’in 2024 projeksiyonu, uluslararası turizmin tamamen toparlanacağını ve gelenlerin 2019 seviyelerinin yüzde 2 üzerinde artacağını gösteriyor. Bu bağlamda BM Turizm İhtisas Ajansı’nın yayınladığı son veriler şunları gösteriyor:

Orta Doğu, 2024’ün ilk çeyreğinde pandemi öncesi seviyeleri yüzde 36 veya 2023’ün ilk çeyreğine göre yüzde 4 oranında aşan uluslararası gelişlerle en güçlü göreceli büyümeyi gördü. Bu, Orta Doğu’nun 2023’teki olağanüstü performansını takip ediyor. pandemi öncesi rakamlara ulaşan ilk dünya bölgesi (yüzde +22).

Dünyanın en büyük varış bölgesi olan Avrupa, ilk kez bir çeyrekte pandemi öncesi seviyeleri aştı (2019’un ilk çeyreğine göre + yüzde 1). Bölge, güçlü bölge içi talebin de desteğiyle yılın ilk üç ayında 120 milyon uluslararası turist kaydetti.

Afrika, 2024’ün ilk çeyreğinde 2019’un ilk çeyreğine göre yüzde 5, 2023’ün ilk çeyreğine göre ise yüzde 13 daha fazla turist ağırladı.

Amerika kıtası bu ilk çeyrekte neredeyse salgın öncesi rakamları yeniden yakaladı ve gelenlerin sayısı 2019 seviyelerinin yüzde 99’una ulaştı.

Uluslararası turizm Asya ve Pasifik’te hızlı bir toparlanma yaşıyor. Gelişler 2023’te yüzde 65 oranında toparlanarak 2024’ün ilk çeyreğinde salgın öncesi seviyelerin yüzde 82’sine ulaştı.

BM Turizm Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili şunları söyledi: “Sektörün toparlanması ekonomilerimiz ve milyonlarca insanın geçim kaynakları açısından son derece memnuniyet verici bir haber. Ancak aynı zamanda sektörün dışsallıklarını ve kaynaklar ve toplumlar üzerindeki etkilerini ele alırken sürdürülebilirliği ve kapsayıcılığı geliştirmeyi amaçlayan yeterli turizm politikaları ve destinasyon yönetiminin sağlanması ihtiyacını da hatırlatıyor.”

Kuzey Afrika’da güçlü performans

Alt bölgelere göre Kuzey Afrika, 2024’ün ilk çeyreğinde pandemi öncesine göre yüzde 23 daha fazla uluslararası gelişle en güçlü performansı sergilerken, onu Orta Amerika (yüzde +15), Karayipler ve Batı Avrupa (her ikisi de yüzde +7) izledi.

Güney Akdeniz Avrupa, salgın öncesi seviyeleri yüzde 1 oranında aşarken, Güney Amerika neredeyse 2019 seviyelerine ulaştı. Kuzey Avrupa, salgın öncesi seviyelerin yüzde 98’ini geri kazanırken, Sahra Altı Afrika ve Kuzey Amerika’nın her ikisi de yüzde 95’ini geri kazandı.

Mevcut verilere göre, Katar (2019’un ilk çeyreğine göre yüzde +177), Arnavutluk (yüzde +121), Suudi Arabistan (yüzde +98), El Salvador (yüzde +90), Tanzanya (yüzde +53) yer alıyor. , Sırbistan ( Guatemala (yüzde +43), Guatemala (yüzde +41) ve Bulgaristan (yüzde +38) dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki birçok destinasyon 2024’ün ilk çeyreğinde güçlü sonuçlar vermeye devam etti.

Uluslararası turizmin güçlü performansı, Ocak-Nisan döneminde 130 puana (0-200 ölçeğinde) ulaşan BM Turizm Güven Endeksi’nde de Ocak ortasında bu dönem için açıklanan beklentilerin üzerinde görülüyor (122). .

Turizm gelirleri toparlandı

Uluslararası turizm gelirleri 2023’te 1,5 trilyon ABD dolarına ulaştı. Bu, nominal olarak pandemi öncesi seviyelere göre tam bir toparlanma, enflasyona göre ayarlandığında ise reel olarak yüzde 97’lik bir iyileşme anlamına geliyor.

Bölgelere göre Avrupa’daki destinasyonlar, 2023’te en yüksek geliri elde ederek 660 milyar ABD doları elde ederek, salgın öncesi seviyeleri reel olarak yüzde 7 aştı. Ortadoğu’da gelirler 2019 seviyelerinin yüzde 33 üzerine çıktı. Amerika kıtası 2023’te pandemi öncesi kazancının yüzde 96’sını, Afrika ise yüzde 95’ini geri kazandı. Asya ve Pasifik, kriz öncesi gelirlerin yüzde 78’ini elde etti; bu, geçen yıl gelenlerin yüzde 65’lik toparlanmasına kıyasla dikkate değer bir sonuç.

Hem geliş hem de yolcu taşımacılığı da dahil olmak üzere uluslararası turizmden elde edilen toplam ihracat gelirlerinin 2023 yılında 1,7 trilyon ABD dolarına ulaşarak reel anlamda pandemi öncesi seviyelerin yaklaşık yüzde 96’sına ulaşması bekleniyor. Turizmden elde edilen doğrudan GSYİH, pandemi öncesi seviyelere geri döndü ve 2023’te tahmini 3,3 trilyon ABD dolarına ulaştı; bu, küresel GSYİH’nın yüzde 3’üne denk geliyor.

Türk turizmi salgın öncesi seviyeye çok yakın

Türkiye, pandemi öncesi turizm potansiyeline yaklaşarak turizm gelirlerini artıran ülkelerden biri. Türkiye ilk çeyrekte turizm gelirlerinde salgın öncesi seviyesinin yüzde 82’sine ulaştı.

Türkiye’ye gelen turist sayısı ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 arttı.

Sırbistan (yüzde +127), Pakistan (yüzde +72), Tanzanya (yüzde +62), Portekiz (yüzde +61), Romanya (yüzde +57), Japonya (yüzde +53), Moğolistan (yüzde +50), Mauritius Mevcut verilere göre, Fas (yüzde +46) ve Fas (yüzde +44) dahil olmak üzere birçok destinasyon, 2024 yılının ilk çeyreğinde 2019 seviyelerine kıyasla gelir açısından dikkate değer sonuçlar elde etti.

Portekiz yüzde 26, Yunanistan ise yüzde 25 daha fazla yabancı ziyaretçi kaydetti. İspanya, 2024’ün ilk çeyreğinde salgın öncesi rakamlarını yüzde 13 aşarken, Fransa 2023’te 100 milyon ziyaretçi sınırına ulaştıktan sonra yüzde 11 daha fazla ziyaretçi gördü.

Tam iyileşme bekleniyor

Dünya turizmi 2024’te tam bir küresel toparlanmaya doğru ilerliyor. Güçlü talep, iyileşen hava bağlantısı ve Çin ile diğer büyük Asya pazarlarındaki toparlanmanın devam etmesi sayesinde uluslararası turizmin 2024’te tamamen toparlanması bekleniyor.

En son BM Turizm Güven Endeksi, Mayıs-Ağustos 2024 dönemi için 130 puan (0-200 ölçeğinde) ile önümüzdeki yaz sezonuna ilişkin olumlu beklentileri ortaya koyuyor ve bu yılın başına göre daha iyimser bir havayı yansıtıyor. Güven anketine katılan turizm uzmanlarının yüzde 62’si Kuzey Yarımküre yaz sezonunu kapsayan bu 4 aylık dönem için daha iyi (yüzde 53) ya da çok daha iyi (yüzde 9) beklentilerini ifade ederken, yüzde 31’i 2023’tekine benzer bir performans öngörüyor.

Zorluklar devam ediyor

BM Turizm Uzmanları Paneline göre, ekonomik ve jeopolitik olumsuzluklar uluslararası turizm ve güven düzeyleri üzerinde önemli zorluklar yaratmaya devam ediyor.

IMF’nin en son Dünya Ekonomik Görünümü (Nisan 2024), bölgeye göre değişmekle birlikte istikrarlı ancak yavaş bir ekonomik toparlanmanın işaretlerini gösteriyor. Aynı zamanda devam eden enflasyon, yüksek faiz oranları, değişken petrol fiyatları ve ticaretteki aksaklıklar, yüksek ulaşım ve konaklama maliyetlerine dönüşmeye devam ediyor.

Turistlerin yüksek fiyatlar ve genel ekonomik zorluklar karşısında paranın karşılığını aramaları ve evlerine daha yakın seyahat etmeleri beklenirken, aşırı sıcaklık ve diğer hava olayları birçok gezginin destinasyon seçimini etkileyebilir. Bu durum, BM Turizm Uzmanları Paneli tarafından giderek sektör için bir endişe kaynağı olarak gösterilmektedir.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı, Hamas-İsrail çatışması ve artan jeopolitik gerilimlerden kaynaklanan belirsizlik de uluslararası turizm açısından önemli aşağı yönlü riskler oluşturuyor.

Uluslararası turizm, dünya çapında ekonomik büyümeyi ve istihdamı körükleyerek iyileşmeye ve genişlemeye devam ettikçe, toplulukların ve bölge sakinlerinin bu gelişmenin merkezinde olmasını sağlamak için hükümetlerin ulusal ve yerel düzeyde turizm yönetimlerini uyarlamaya ve geliştirmeye devam etmeleri gerekecektir.