Çin ile ABD arasında kılıçlar çekildi

Geçtiğimiz hafta ABD, aralarında bilgisayar çipleri, elektrikli araç bataryaları ve tıbbi teknoloji ürünlerinin de bulunduğu bir dizi teknoloji ürününe yüksek gümrük vergisi artışı uyguladı. Devlet …

Geçtiğimiz hafta ABD, aralarında bilgisayar çipleri, elektrikli araç bataryaları ve tıbbi teknoloji ürünlerinin de bulunduğu bir dizi teknoloji ürününe yüksek gümrük vergisi artışı uyguladı.

Devlet gazetesi Global Times, Çin’in “ülkenin emisyonları azaltma ve otomobil endüstrisinin yeşil gelişimini teşvik etme çabalarının bir parçası olarak ithalatı azaltmak için büyük deplasmanlı motorlara sahip ithal otomobillere yönelik geçici gümrük vergisi oranını artırmayı düşünmesi gerektiğini” öne süren tehdit edici bir rapor yayınladı. ” . Çinli bir sektör yetkilisine dayandırılan haber, Washington ve Batı’dan gelen “korumacı hamleleri” eleştiriyor.

Çin, mevcut yüzde 15’lik tarife oranına göre önemli bir artış olan yüzde 25’e kadar yüksek tarifeler uygulamaya hazır olduğunun sinyalini verdi.

Bu gelişmelerin ardından BMW, Mercedes-Benz, Tata Motors (Jaguar Land Rover) ve Volkswagen Group (Audi) gibi Avrupalı ​​lüks otomobil üreticilerinin hisseleri geçtiğimiz haftayı düşüşle kapattı.

Avrupa ve Çin’de soruşturma

Çin AB Ticaret Odası (CCCEU) da sosyal medya platformunda uyarıda bulunan bir gönderi yayınladı.

“Washington’un Çin elektrikli araçlarına yönelik tarife artışlarını duyurması ve Brüksel’in Çin elektrikli araçlarına yönelik yüksek profilli bir sübvansiyon karşıtı soruşturma için ön önlemler almaya hazırlanması gibi son gelişmeler ışığında, bu potansiyel eylem özellikle Avrupalı ​​ve ABD’li otomobil üreticileri için endişe vericidir.” Oda yaptığı açıklamada şunları söyledi. “Bunun sonuçları var

Bu metin, Avrupa Komisyonu’nun ekim ayında açtığı soruşturma metnini anımsatıyordu. Komisyon resmi olarak “Çin’den akülü elektrikli araç (BEV) ithalatına yönelik bir sübvansiyon karşıtı soruşturma” başlatmıştı. “Soruşturma öncelikle Çin’deki BEV değer zincirlerinin yasa dışı sübvansiyondan yararlanıp faydalanmadığını ve bu sübvansiyonun AB BEV üreticilerine ekonomik zarar verip vermediğini veya zarar verme tehdidinde bulunup bulunmadığını belirleyecek.”

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen liderliğindeki soruşturma, bu durumun DTÖ’nün anti-damping anlaşmasını ihlal edip etmediğini tespit etmeyi amaçlıyor. Potansiyel vergi uygulaması için son tarih 4 Temmuz’dur.