Boş evler kira artış sınırının kaldırılmasını bekliyor

8 Haziran 2022 tarihinde Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici madde kapsamında konut kiralarına yüzde 25 oranında kira artış sınırı getirildi. Fahiş kira artışlarının önlenmesi amacıyla …

8 Haziran 2022 tarihinde Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici madde kapsamında konut kiralarına yüzde 25 oranında kira artış sınırı getirildi. Fahiş kira artışlarının önlenmesi amacıyla getirilen bu düzenleme en son 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılmıştı. Yeni dönemde konut kira artışlarının yeniden TÜFE oranlarına göre belirlenmesi bekleniyor. Yüzde 25 sınırlaması kalktığında kira artış oranları son 12 aylık enflasyon ortalamasına göre hesaplanacak. Son 12 aylık enflasyon ortalamasının üzerinde artış olmayacak.

“BOŞ TUTULAN EVLER DE KİRAYA VERİLECEK, KONUT ARZINA EKLENECEK”

Konuyla ilgili açıklama yapan Gayrimenkul Uzmanı Olcay Selvi, yüzde 25’lik kira artışı sınırlamasına tam olarak uyulmadığını, bu dönemde ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarının arttığını söyledi. Kira artışlarının 1 Temmuz’dan itibaren 12 aylık enflasyon oranına göre belirlenmesini beklediklerini belirten Selvi, “Kira artışları enflasyon oranlarına göre belirlendiğinde boş evler de kiralanarak konut arzına eklenecek.”

Kira artışının nasıl belirleneceği hakkında bilgi veren Selvi, “Sınırlamanın kaldırılmasıyla birlikte kira artışları son 12 aylık TÜFE oranlarının ortalaması baz alınarak belirlenecek. 12 ayın altında artış yapılabilecek” TÜFE oranı ama üzerinde bir şey kanunen yasak. Kira sözleşmeleri süresiz tekrarlanan sözleşmeler ama üzerlerinde 1 yıl diyorlar yinelenen bir sözleşme olduğundan 5 yıl sonra kira bedeli sözleşmede yeniden belirlenebiliyor. hakkı vardır, “11’inci yıldan itibaren kiracı koşulsuz olarak çıkarılabilir” dedi.

Yüzde 25 zam sınırının olduğu dönemde ev sahipleri ile kiracılar arasında anlaşmazlıklar yaşandığını belirten Selvi, “Kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıkları nedeniyle adliyelerde tıkanıklık yaşandı. Geçen yıl 180 bine yakın dava açıldı. Bu davaların yoğunluğuna göre, diğer davalar da bozuldu.