Başkan Yardımcısı Yılmaz’dan Türkiye Yatırım Fonu açıklaması. Türkiye Yüzyılına yakışır bir sayfa açtı

Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ülkeler tarafından kurulan Türk Yatırım Fonu’nun Yönetim Kurulu Açılış Toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet …

Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ülkeler tarafından kurulan Türk Yatırım Fonu’nun Yönetim Kurulu Açılış Toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Yatırım Fonu Başkanı Bagdad Amreyev, Kazakistan Başbakan Yardımcısı Nurlan Baybazarov, Özbekistan Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Laziz Kudratov, Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardımcısı Elnur Aliyev Toplantıya Türk Yatırım Fonu Genel Müdürü Ramil Babayev katıldı. ve üye ülke temsilcileri katıldı. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirilen ilk oturumda, mevcut Yönetim Kurulu Başkanı’nı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek üstlenirken, Fon Genel Müdürlüğü görevine Azerbaycan temsilcisi Ramil Babayev atandı.

“AMACIMIZ TÜRK DÜNYASINI HER ALANDA GÜÇLENDİRMEK”

Fonun ilk faaliyetlerine ilişkin önemli kararların alındığı oturumun ardından toplantının ikinci oturumu başladı. Burada konuşan Başkan Yardımcısı Yılmaz, “Ortak çabalarımız sayesinde Aile Konseyimiz, kurumsal yapısını güçlendiren, uluslararası alanda takip edilen, üçüncü ülkelerin işbirliği yapmak istediği güçlü ve saygın bir kuruluş haline geldi. Amacımız; Türk Dünyasını her alanda güçlendirmek ve farklı zorluklara karşı daha dirençli kılmaktır.” 2022 yılı verilerine baktığımızda 170 milyonu aşan genç ve dinamik bir nüfusumuz var, 1,2 trilyon doları aşan ticaret hacmimiz var, büyük bir kültürel mirasa ve büyük atılımlar gerçekleştirebilecek sağlam bir temele sahibiz. “Var” dedi.

“TÜRK DEVLETLER TOPLULUĞU SADECE LİDERLERİN BİR ARAYA GELDİĞİ BİR YAPI OLMAYA GELMİŞTİR”

Yılmaz, “İstanbul merkezli Türk Yatırım Fonu son yıllardaki somut atılımlarımızdan bir tanesidir. Türk Devletleri Topluluğu artık sadece liderlerin bir araya geldiği bir yapı değil, bugün her alanda işbirliğinin yapıldığı bir kuruluşa dönüşmüştür. Dün Sosyal Politikalardan sorumlu bakanların toplantısına katıldım. Orada bu toplantının ne kadar etkili olduğunu bizzat gördüm. Ekonomikten sosyal, kültürel ve dış politikaya kadar her alanda derinleşen bir kuruluş olduğumuzu ifade etmek isterim” dedi.

“FONUN SERMAYESİ DİĞER YATIRIMCILARIN DA ÇEKİLMESİYLE DAHA DA ARTACAK”

Fonun rakamsal verilerine ve hedeflerine değinen Yılmaz, “Fonun başlangıç ​​sermayesini 500 milyon ABD doları olarak belirledik. Bu sermaye tabanı, etkin projeler, güçlü kurumsal yapı ve kurumsal yapıyla birlikte diğer yatırımcıların da ilgisini çekerek daha da artacaktır. Özellikle diğer uluslararası bölgesel kalkınma kuruluşlarının ve özel sektörün kaynaklarının harekete geçirilmesini öngörüyoruz. Fon, uluslararası ve ulusal finans ve kalkınma kurumlarının yanı sıra ticaret odaları ve özel kuruluşlarla da işbirliği içinde çalışacak. Bölge içi ticareti teşvik ederek iş birliğini daha da geliştirmek, “Bu bağlamda üye ülke ekonomilerine önemli katkılar sağlayacağına ve yeni fırsatlar yaratacağına inanıyorum” dedi.

“FON ÖNEMLİ KATMA DEĞER SAĞLAYACAK VE ÜLKELERİMİZİ BİRBİRİMİZE DAHA DA YAKINLAYACAKTIR.”

Fonun Türk devletlerinin iş birliğine katkı sağladığını hatırlatan Yılmaz, “Fon, sanayi üretimi, altyapı, ulaştırma, tarım, bilgi ve iletişim teknolojileri ve turizm başta olmak üzere karşılıklı yarar sağlayan kalkınma projelerini destekleyerek önemli katma değer sağlayacak ve Ülkeler birbirine daha yakın.” “İşletmelerin faaliyetlerini diğer kardeş Türk devletlerine genişletmeleri için değerli fırsatlar sağlayacak ve daha fazla ticaret ve yatırım ortaklığına olanak sağlayacak. Fon, altyapı, yenilenebilir enerji, tarım ve turizm yatırımlarını finanse edecek ve KOBİ’leri destekleyecek.”

“TÜRK YATIRIM FONU, Türkiye YÜZYILIN ARKASINDA BİR SAYFA AÇTI”

Türk devletlerinin bu ortak girişiminin gelecek nesiller için de bir adım olduğunu belirten Yılmaz, “Bu başarı, Türk Dünyası olarak hepimizin ortak başarısıdır. Türk Yatırım Fonu, Türk Yüzyılına yakışır bir sayfa açmıştır; Ülkelerimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum. Fon gelecek nesillere umut oluyor.” “Bunu refah aşılayan bir başarı öyküsü haline getirmek için birlikte kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. İyi faaliyetleri sürdürmek önemli ama iyi bir başlangıç ​​da çok değerli. Başarının özü iyi başlamaktır. İnanıyorum ki başladığımızda İyi ve başarılıysanız önümüzdeki dönemde yepyeni fırsatlar açılacaktır.”

ORTAK METİNLER İMZALANDI

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın konuşmasının ardından Türkiye Yatırım Fonu Yönetim Kurulu kararlarına ilişkin imza töreni gerçekleşti. Ortak metinlere Türk Yatırım Fonu Başkanı Kazakistanlı diplomat Bagdad Amreyev ile Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik imza attı. Daha sonra tüm katılımcılar hep birlikte aile fotoğrafı çektirdi.