Bakan Şimşek’ten ‘KDV’ açıklaması: Doğru belgelendirme için yapıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, restoran ve kafelerde yüzde 10 KDV’yi yüzde 1 olarak göstererek vergi istismarına karşı yayınlanan tebliğe ilişkin sosyal medya hesabından …

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, restoran ve kafelerde yüzde 10 KDV’yi yüzde 1 olarak göstererek vergi istismarına karşı yayınlanan tebliğe ilişkin sosyal medya hesabından değerlendirmede bulundu. “KDV artışı olmadı” diyen Şimşek, “İşletmelerin vatandaştan aldığı KDV’nin doğru belgelenmesine yönelik düzenleme yapıldı.”

Bakan Şimşek şu açıklamalarda bulundu:

“KDV artışı olmadı!

İşletmelerin vatandaştan aldığı KDV’nin doğru şekilde belgelenmesine yönelik düzenlemeler yapıldı.

“Bu konuda hassasiyet gösteren, bizlere bilgi veren vatandaşlarımıza teşekkür ederiz.”

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI ÖRNEKLERLE AÇIKLANDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı bir tebliğ yayınlayarak yüzde 10 KDV’si olan ürünlerin KDV’sini yüzde 1 olarak göstererek restoran ve kafelerde vergi istismarına izin verilmeyeceğini örneklerle açıkladı.

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tebliğin giriş kısmında geçen yıl kanunda yapılan değişiklikle artırılan KDV oranları tebliğe uyarlandı.

Hizmet işletmesi olan restoran ve kafelerde üretilen veya dışarıdan tedarik edilen gıda maddelerinin satışının yüzde 10 KDV’ye tabi olduğu belirtildi.

Tebliğde yüzde 10 KDV’ye tabi ürünler için işletme türlerine göre şu örneklere yer verildi:

Örnek 1: (K) Kahvehanesi, (T) işletmesinden elde ettiği keklerin yanı sıra kendi hazırladığı kahveleri de satmaktadır. Self servis işletmeye gelen müşteri, sipariş ettiği kahvenin yanında ıslak kek de alarak, işletme alanında oturmak yerine siparişlerinin paketlenmesini istedi. Ayrıca 100 gram Türk kahvesi de yaptırdı. Kafeterya ruhsatı bulunan (K)’nın yapacağı tüm satışlarda %10 KDV hesaplanacak.

Örnek 2: (G) Restoranda yemek yiyen müşteri (D), restorandan çıkarken 1 kg baklava almıştır. Restoran, müşteriye sunduğu yemek hizmeti ve baklava satışından %10 KDV hesaplayacak.

Bu işletmelerin adrese gönderme, teslim alma, telefonla veya internet üzerinden sipariş verme gibi yöntemlerle yaptığı tüm satışlar aynı niteliktedir.

Örnek 3: (A) Pastane, telefonla verilen sipariş üzerine fabrikasında 8 kişilik doğum günü pastası hazırladı. Müşteri, pastanın ev adresine gönderilmesi yerine iş çıkışı pastaneye gelip pastayı alacağını belirtti. İş çıkışı sipariş ettiği pastanın yanı sıra 1 kg pasta ve 2 şişe limonata da aldı. Pastane işletme ruhsatı sahibi (A)’nın siparişi üzerine hazırlanan pasta ve beraberindeki yemeklerin satışında %10 KDV hesaplanacaktır.

Öte yandan, yiyecek-içecek hizmeti verenlerin işyeri açma veya çalışma ruhsatı bulunmamasına rağmen, müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilecek alanlarda yaptıkları gıda maddesi satışları, yiyecek ve içecek hizmetlerine ilişkin hizmetler BKK’nın 2007/13033 ek (II) numaralı listesinin 24 numaralı listesinde yer almaktadır. Üçüncü satırın kapsamındadır.

Örnek 4: (B) Sahilde faaliyet gösteren Büfe İşletmesi, büfesinin önündeki masa ve taburelerde oturan müşterilerine ve sahildeki şezlonglarda yüzenlere, hatta plajda tost, çay ve meşrubat satmaktadır. yiyecek ve içecek hizmetlerine ilişkin işletme veya işletme ruhsatı bulunmamasına rağmen. (B) Büfe İşletmesi fiili olarak yiyecek ve içecek hizmeti verdiği için büfede hazırladığı tost ve çayın yanı sıra dışarıdan temin edilecek hazır gıda ürünlerinin satışında %10 KDV hesaplayacaktır.”