Avrupa Merkez Bankası faiz indirimine yaklaşıyor

Lagarde, ECB Yönetim Konseyi’nin bugünkü toplantısında piyasa beklentileri doğrultusunda 3 ana politika faizini sabit tutmasının ardından Frankfurt’ta düzenlenen basın toplantısında konuştu. “Yönetim Konseyi, ECB’nin üç …

Lagarde, ECB Yönetim Konseyi’nin bugünkü toplantısında piyasa beklentileri doğrultusunda 3 ana politika faizini sabit tutmasının ardından Frankfurt’ta düzenlenen basın toplantısında konuştu.

“Yönetim Konseyi, ECB’nin üç temel faiz oranını değiştirmeden bırakmaya karar verdi.” Açıklamayı kullanan Lagarde, son dönemde gıda ve emtia fiyatlarında yaşanan düşüşle birlikte enflasyonun düşmeye devam ettiğini açıkladı.

Lagarde, “Geçmişte yaptığımız faiz artışları talep üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Bu da enflasyonun düşmesine yardımcı oluyor.” söz konusu.

Yurt içi fiyat baskılarının güçlü olduğunu ve hizmet fiyatlarının enflasyonu yüksek tutmaya devam ettiğini hatırlatan Lagarde, “Enflasyonun orta vadeli yüzde 2 hedefimize zamanında dönmesini sağlamakta kararlıyız.” dedi.

Lagarde, ECB faiz oranlarının devam eden enflasyonla mücadele sürecine önemli katkı sağlayacak seviyelerde olduğunu açıkladı.

“Enflasyon görünümüne ilişkin güncellenmiş değerlendirmemiz, enflasyonun temel dinamikleri ve para politikası aktarımının gücü, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedefe yaklaştığı yönündeki güvenimizi daha da artırırsa, para politikası kısıtlamalarının mevcut düzeyinin azaltılması uygun olacaktır. ” Lagarde, kısıtlamanın uygun seviyesi ve süresini belirlemek için veriye dayalı bir yaklaşım izlemeye devam edeceklerini ve önceden belirli bir oran taahhüt etmeyeceklerini belirtti.

Lagarde, Mart ayında enflasyonun genel seviyesinde bir düşüş olduğunu ancak hizmet fiyatlarındaki enflasyonun yüzde 4 ile yüksek seviyesini koruduğunu hatırlattı.

“Enflasyonun önümüzdeki aylarda mevcut seviyelerde dalgalanması ve gelecek yıl hedefimize gerilemesi bekleniyor.” Lagarde, ekonomik büyümeye yönelik risklerin de aşağı yönlü olduğunu söyledi.

Lagarde, para politikasının etkilerinin beklenenden daha güçlü olması durumunda büyümenin daha düşük olabileceğine dikkat çekti.

Nisan ayında bazı bilgi ve veriler elde edip toplantıda tartıştıklarını anlatan Lagarde, haziran ayında çok daha fazla veri ve bilginin geleceğini ve bu yönde yeni bir projeksiyonla karar vereceklerini açıkladı.

Lagarde, haziran ayında tüm verilerin enflasyonun kalıcı olarak hedefe döneceği beklentisini doğrulayıp doğrulamadığını kontrol edeceklerini, güvenlerinin artması durumunda uygun kararı vereceklerini belirtti.

Bugünkü toplantıda zaten birkaç üyenin faiz kararı konusunda kendinden emin olduğunu belirten Lagarde, haziran ayında daha fazla veri geldiğinde üyelerin çoğunluğunun bu konuda fikir birliğine varabileceğini söyledi.

Avro Bölgesi’nde hizmet enflasyonunun son 5 aydır yüzde 4 gibi yüksek seviyelerde seyrettiğini hatırlatan Lagarde, “Gerekli kararları almak için her şeyin yüzde 2’ye dönmesini beklemeyeceğiz.” dedi

Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine dönmesini istediklerini belirten Lagarde, enflasyonun bazı unsurlarının bu seviyenin üzerinde olmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

“FED’E DEĞİL VERİLERE BAĞIMLIYIZ”

Lagarde: “Biz verilere bağımlıyız, ABD Merkez Bankası’na (FED) değil.” değerlendirmesini yaptı.

ECB’nin bugün gerçekleştirdiği para politikası toplantısında refinansman faizi yüzde 4,50, mevduat faizi yüzde 4 ve marjinal fonlama faizi ise yüzde 4,75’te sabit tutuldu.

Böylece para politikasına ilişkin yılın üçüncü toplantısında 3 ana politika faizi üst üste beşinci kez sabit tutulurken, faiz oranları euro tarihinin en yüksek seviyesinde kalmaya devam etti.

ECB, Temmuz 2022’den sonra üst üste 10 toplantıda faiz oranlarını toplam 450 baz puan artırdı.

Geçen yıl faiz artırmaya devam eden ECB, 2023 Eylül ayındaki toplantısında refinansman oranını yüzde 4,50’ye çıkardıktan sonra yapılan toplantılarda herhangi bir değişiklik yapmamıştı.

Piyasalar ECB’nin Haziran toplantısında faiz indirimine başlayabileceğini öngörüyor.