Araç alacaklar dikkat! Otomobil fiyatlarında büyük düşüş

Türkiye otomotiv pazarında satışların 1 milyon 232 bin 635 adetle rekor kırdığı geçen yıl, otomotiv bulunabilirliğinde sorunlar yaşandı, arz-talep dengesinde bozulmalar yaşandı ve bunun sonucunda …

Türkiye otomotiv pazarında satışların 1 milyon 232 bin 635 adetle rekor kırdığı geçen yıl, otomotiv bulunabilirliğinde sorunlar yaşandı, arz-talep dengesinde bozulmalar yaşandı ve bunun sonucunda ikinci el otomobil fiyatları aşırı değerlendi.

Gelişmeleri yakından takip eden Ticaret Bakanlığı’nın aldığı önlemler sonucunda ikinci el piyasasında aşırı yüksek fiyatlar istikrara kavuştu. Ayrıca birçok marka kampanyalarını yeni araçlarda yoğunlaştırdı.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde otomobil almak isteyen tüketicilere tavsiyelerde bulunan sektör temsilcileri, son dönemde yapılan sıfır kilometre araç kampanyaları sonucunda ikinci el araçların gerçek satış fiyatlarının düştüğünü, kurumsal firmaların bu konuda önlem alması gerektiğini belirtiyor. Özellikle ikinci el araç satın alırken tercih edilebilir.

– “GSR II düzenlemesi ikinci el fiyatlarını düşürdü”

Otokoç Otomotiv İkinci El ve Filo Operasyon İş Birimi Lideri Birkan Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılın ilk çeyreğinde ikinci el pazarının enflasyonun altında yüzde 8 oranında değer kazanmayı başardığını ve Sıfır araç fiyatlarındaki artış ve bunun sonucunda ikinci el piyasası mayıs ayında yüzde 8 oranında değer kazanmayı başardı. Yılın en düşük fiyatlı ikinci el piyasasıyla karşı karşıya olduğumuzu belirtti.

Yürürlüğe girecek yönetmelik uyarınca yeni araç markalarının belirli düzeyde güvenlik donanımına sahip olmayan araçların tescil ve satışının mümkün olmayacağını vurgulayan Çalışkan, “Şu anda tasfiye edilmesi gereken yeni araç markaları 7 Temmuz itibarıyla bu stoklar, mayıs ayında agresif kampanyalar duyurdu. Sıfır araç fiyatlarındaki bu artış, mayıs ayında ikinci el fiyatlarını da olumsuz etkiledi ve özellikle ikinci el fiyatlarında yüzde 2 oranında aşağı yönlü bir değişim gözlendi. 7 Temmuz öncesi stokların tükenmesi baskısı sonucunda Mayıs ayında açıklanan sıfır araç kampanyaları Haziran ayında da devam etti. Buna göre ikinci el fiyatlarının yatay olarak bu seviyelerde devam edeceğini düşünüyoruz.” dedi.

Önümüzdeki 1-2 ay içerisinde ikinci el fiyatlarında bir değişiklik olacağını düşünmediklerini belirten Çalışkan, “Uzun süredir olması gereken değerin altında seyreden ikinci el piyasası önümüzdeki 1-2 ayda Ekonominin koşullarına bağlı olarak özellikle eylül ayından sonra doğru noktaya, olması gereken değer seviyesine doğru yükseleceğiz.” Burada elbette önümüzdeki dönemde fiyatların gidişatında enflasyonun, dövizin ve sıfır fiyatların etkili ve belirleyici olacağını düşünüyoruz. değerlendirmesini yaptı.

Birkan Çalışkan, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi otomobil almak isteyen tüketicilere şu tavsiyelerde bulundu:

“İkinci el araç satın alacak tüketicilerimize, satın alacakları aracın mevcut durumu, geçmişi ve olası sorunları hakkında ‘gerçek’ bilgiye sahip olabilmek için öncelikle titiz bir ekspertiz çalışması talep etmelerini tavsiye ediyorum. Aracın satışı sonrasında oluşabilecek sürpriz aksiliklerin ve maliyetlerin önüne geçmek için.” “İkinci el alanında kurumsallaşmış, yetki belgesine sahip kurum, firma veya bayilere yönelmeleri onlar için daha güvenli olacaktır.”

-“Son ayda ortalama yüzde 3-5’e varan bir düşüş oldu.”

Hileler sat! & Arabam.com Oto Ekspertiz Genel Müdür Yardımcısı Halil Ali Şenay da 2. el ilanlarındaki araç fiyatlarına bakıldığında henüz gözle görülür bir düşüş görülmediğini ancak son dönemde yapılan 0 kilometre araç kampanyaları sonucunda fiyatta gözle görülür bir düşüş yaşandığını belirtti. Reel satış fiyatlarında azalma.

Şenay, “Geçen ay reel satış fiyatlarında segmentlere göre ortalama yüzde 3-5’e varan düşüşler yaşandı. Artık pandemi ve otomobil öncesi normal düzene dönmeye başladığımızı söyleyebiliriz. Normalde tatil öncesi piyasanın daha hareketli olduğunu görüyoruz. Bu tatil öncesi ise finansman imkanlarının yüksek olması ve maliyetlerin artması nedeniyle ikinci el araçlara olan talebin geçmişe göre daha düşük kaldığını gözlemliyoruz. Mevcut sıfır kilometre araç kampanyaları.” dedi.

“0 KİLOMETREDE İSTEDİĞİNİ BULAMAYANLAR BUGÜNÜN İŞİNİ YARINA BIRAKMAMALIDIR”

Araba almak isteyenlerin öncelikle yeni araç kampanyalarına bakıp ona göre karar vermesi gerektiğini belirten Şenay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her marka modeli bulmak mümkün olmasa da tüketiciler ciddi avantajlar elde edebiliyor. İstediği marka ve model araçlar için 0 kilometrede istediğini bulamayanların bugünün işini yarına bırakmaması gerektiğini söyleyebilirim. Mevduat faiz geliri cazip, eğer araç ihtiyaç ise mevcut fırsatlardan hemen faydalanılmasından yanayım” dedi.

Halil Ali Şenay, bayram tatili sonrası piyasanın biraz daha gevşemesini beklediklerini ancak bu gevşemenin fiyatlara yansımasını yüzde olarak tahmin etmenin kolay olmadığını kaydederek, “Tatil sezonuna giriyoruz ve GSR II yönetmeliği gereği stoklarını peşinen tasfiye etmek zorunda kalan markaların kampanyalarında ne kadar agresifleşeceklerini görmek lazım. “Geçiş sonrasında sıfır kilometreli araçların bulunması, döviz kurları ve kredilerdeki değişiklikler yine ikinci el araç fiyatlarında temel belirleyiciler olacak.” değerlendirmesini yaptı.

“SEKTÖR FİYAT KONUMLANMASI AÇISINDAN DAHA SAĞLIKLI BİR TEMELDE”

Otoen Genel Müdürü Kenan Bilirgen de, yeni araç temininde yaşanan sıkıntılar nedeniyle Eylül 2023’e kadar sürekli artarak zirveye ulaşan ikinci el fiyatlarının, piyasa koşullarının normale dönmesiyle birlikte düşüşe geçtiğini belirtti.

Bilirgen, “Yeni model araçların pazara girmesiyle birlikte 2024 yılı Mart ayı itibarıyla ikinci el değerlerinin istikrara kavuştuğunu söyleyebiliriz. Pandemi sonrası dönemde piyasa deyimiyle ‘köpük’ olarak anılan bu köpük, günümüz şartlarında orta büyüklüktedir.” Önemli ölçüde arttığını söylemek doğru olur.” dedi.

Bu yıl sıfır ve ikinci el araç pazarının önceki yılların ortalamalarına döndüğünü ve normalleştiğini, fiyat konumlandırması açısından sektörün daha sağlıklı bir zeminde olduğunu belirten Bilirgen, pazarın özellikle ikinci yarıdan itibaren kademeli olarak hareketleneceğini söyledi. Türkiye ikinci el pazarının yıl boyunca toplam 8 milyondan fazla araç satacağını ifade etti. tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

“TÜKETİCİLER HER ANLAMDA GÜVENİLİR VE KURUMSAL MARKALARI TERCİH ETMELİ”

Mevcut finansman koşulları ve yeni araç kampanyaları nedeniyle tatil öncesi ikinci el araca talebin önceki yıllara göre zayıfladığını belirten Bilirgen, şöyle konuştu:

“İkinci el araç fiyatlarını etkileyen en önemli faktörler vergi düzenlemeleri, döviz kurları, enflasyon, araç temini ve finansman maliyetleridir. Türkiye’nin kendine has ve hızla değişen ikinci el otomobil pazarı dinamikleri var. Bu konularda kesin bir yorum yapmak zor. Araç fiyatları gibi.” “Elbette doğru değil ama kur hareketlerine ve enflasyona bağlı olarak fiyatların yıl sonuna kadar kademeli olarak artacağını öngörüyoruz.”

Bilirgen, tatil arifesinde araba alacak tüketicilere, araç alımlarında ve satış sonrasında kötü deneyimler yaşamamaları için her anlamda güvenilir ve kurumsal markaları tercih etmelerini tavsiye etti.