Almanya’da enflasyon yeniden yükselişte

Almanya’da yıllık enflasyon mayıs ayında yeniden yüzde 2,4’e yükseldi. Alman Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Mayıs ayı tüketici ürünleri fiyat artışlarına ilişkin ön verileri açıkladı. Buna …

Almanya’da yıllık enflasyon mayıs ayında yeniden yüzde 2,4’e yükseldi.

Alman Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Mayıs ayı tüketici ürünleri fiyat artışlarına ilişkin ön verileri açıkladı.

Buna göre Almanya’da nisan ayında yüzde 2,2 olan yıllık enflasyon, mayıs ayında yüzde 2,4’e yükseldi.

Böylece, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gelecek hafta beklenen faiz döngüsünden kısa bir süre önce, Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip ülkede enflasyon oranı yeniden yükseldi.

Piyasalarda beklenti enflasyonun mayıs ayında yüzde 2,4’e ulaşacağı yönündeydi.

Ülkede enflasyon oranı aylık bazda 0,1 arttı.

AB uyumlu TÜFE mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 2,8 arttı. AB uyumlu TÜFE, Nisan ayında yıllık yüzde 2,4 olarak kaydedildi.

Ülkede gıda ve enerji hariç tutularak hesaplanan çekirdek enflasyon Nisan ayındaki seviyesini korudu ve Mayıs ayında yüzde 3’e ulaştı.

Öte yandan, geçen yıl ülkede enflasyonun en büyük belirleyicisi olan gıda ürünleri fiyatları mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde 0,6 oranında artarken, enerji ürünleri fiyatları ise yüzde 1,1 oranında geriledi.

Öte yandan yatırımcılar, faiz oranlarındaki büyük seri artışların enflasyonu bankanın yüzde 2 hedefinin hemen üzerine düşürmesinin ardından, ECB’nin 6 Haziran’daki Yönetim Konseyi toplantısında politika faizini 25 baz puan düşürmesini bekliyor.