2026 yılında mal ihracatında 302 milyar dolara ulaşacağız

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Orta Vadeli Program (OVP) hedefleri doğrultusunda 2024 yılı sonuna kadar 267 milyar dolar mal ve 110 milyar dolar hizmet ihracatı hedefimize …

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Orta Vadeli Program (OVP) hedefleri doğrultusunda 2024 yılı sonuna kadar 267 milyar dolar mal ve 110 milyar dolar hizmet ihracatı hedefimize ulaşacağız.” söz konusu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ev sahipliğinde “TİM 31. Genel Kurul ve İhracat Şampiyonları Ödül Töreni”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, etkinlikte yaptığı konuşmada ihracatçıların Türk ekonomisi için önemine dikkat çekerek, ihracatçıların özverili çalışmaları ve sonsuz kararlılıkları sayesinde Türkiye’nin dünya sahnesinde güçlü bir konuma ulaştığını söyledi.

İhracatçıların sadece sattıkları ürün ve sundukları hizmetleri değil, Türkiye’nin adını, kültürünü ve değerlerini de dünyaya tanıttığını belirten Bolat, şöyle konuştu:

“İhracatın üretimden lojistiğe, satıştan müşteri ilişkilerine kadar her aşamasında gösterdiğiniz titizlik ve uzmanlık ülkemiz için gurur kaynağıdır. Ticaret Bakanlığı olarak ‘Sürdürülebilir İhracat Artışı ve Dış Ticaret’ konusunda kararlıyız. Denge’, ‘Adil, Rekabetçi ve İstikrarlı Bir İç Ticaret Ortamı’ ve ‘Uyguladığımız sonuç odaklı ve somut politikalar ve aldığımız tedbirler sonucunda ‘Etkin, Hızlı ve Güvenli Gümrük Yaklaşımı’ ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ‘Tek Yön İhracat’ hedefimiz doğrultusunda mal ve hizmet ihracatımızda her ay Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırmaya devam ederken, dış ticaretimizde ve cari açığımızda da ciddi düşüşler görüyoruz.”

Bolat, 2023 ihracat rakamlarındaki artışa dikkat çekerek, bu rakamların ihracatta doğru yolda ilerlediğimizin göstergesi olduğunu açıkladı. 2023 yılının dünya ekonomisi açısından durgun, dünya ticareti ve ihracatı açısından ise gerileme yılı olacağını hatırlatan Bolat, Türkiye’nin olumlu sonuçlar için var gücüyle çalıştığını söyledi.

“2026’DA MAL İHRACATINDA 302 MİLYAR DOLAR, HİZMET İHRACATINDA 140 MİLYAR DOLARA ULAŞACAĞIZ”

Günlük ihracat rakamlarının arttığına değinen Bolat, geçen yılın haziran ayında 2 milyar dolarlık günlük ihracat rakamının aşıldığını söyledi.

Bakan Bolat, “2024 yılında aylık ortalama 23,5 milyar dolarlık ihracata, 2025 yılında ise aylık ortalama 25 milyar dolarlık ihracata ulaştığımızda OVP’deki hedeflerimize ulaşacağız. 2026 yılında ise mal ihracatında 302 milyar dolara ulaşacağız” dedi. 140 milyar dolarlık hizmet ihracatı da var.” “OVP hedefleri doğrultusunda 2024 yılı sonuna kadar 267 milyar dolar mal, 110 milyar dolar hizmet ihracatı hedefimize ulaşacağız.” dedi.

Bakanlık bünyesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Bolat, yatırım, üretim ve ihracat zinciri ile ülke ekonomisini desteklemek amacıyla dış ticaret politikalarını etkin bir şekilde uygulamaya devam ettiklerini belirtti.

DTÖ mevzuatına uygun ticaret politikası savunma araçlarıyla yerli sanayiciyi haksız rekabete ve ithalattan kaynaklanan tehditlere karşı korumaya devam edeceklerini belirten Bolat, “Yalnızca son bir yılda 6 ülkeye 11 ‘Damping Soruşturması’ yapıldı. 6 ürün grubunda ve 6 ülkede 4 ürün grubunda.” 4 ürün grubunda 8 ‘Tedbirlerin Etkisizliğine İlişkin Soruşturma’ açtık ve 26 ülkeye karşı 51 ‘Tedbirlerin Etkisizliğine İlişkin Soruşturma’ gerçekleştirdik. Ayrıca 3 ‘Korunma Tedbiri Soruşturması’ açtık, 1 ‘Koruma Tedbiri’ni hayata geçirdik. ” bilgisini verdi.

“EN ÖNEMLİ TİCARET ORTAĞIMIZ OLAN AVRUPA BİRLİĞİ İLE BAĞLANTILARIMIZI ARTIRDIK”

Bakan Bolat, başta tekstil-konfeksiyon, demirçelik eşya, alüminyum ve elektrikli otomobil olmak üzere çeşitli sektörlerde ek gümrük vergisi uyguladıkları malların sayısını artırdıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Türk girişimcilerinin ürettiği mal ve hizmetlerin daha verimli hale getirilmesi için DTÖ, OECD, G20, İSEDAK, TDT, DTİK gibi çok taraflı platformlarda düzenlenen etkinliklerde ülkemizin küresel düzeyde etkinliğini artırmak ve oyun kurucu konumunu pekiştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Karma Ekonomik Komisyon (KEK) ve Ekonomik ve Ticari Ortak Komite (ETOK-JETCO) toplantılarının her ülke ile tamamlanması ve güçlendirilmesi için çabalıyoruz.”

“23 Serbest Ticaret Anlaşması ve 4 Tercihli Ticaret Anlaşmasıyla dünyada en yaygın ticaret anlaşması ağına sahip ilk 10 ülke arasında yer alıyor, bu sayede ihracatçılarımıza yeni pazar fırsatları sunmaya çalışıyoruz.” diyen Bolat, şunları vurguladı:

“En önemli ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği (AB) ile temaslarımızı yoğunlaştırdık. Geçtiğimiz ay AB Komisyonu ile Yüksek Düzeyli Ticaret Komitesi kurmaya karar verdik. Tüm gündem maddelerimizi burada tartışacağız. İlk toplantımızı gerçekleştireceğiz.” 8 Temmuz’da Brüksel’de toplantı. AB ile Gümrük Birliği “Yeşil ve dijital dönüşüm kapsamında güncellenmesine uygun bir zemin hazırlamak ve diyaloğu derinleştirmek amacıyla 18 üst düzey ve 15 teknik toplantı gerçekleştirdik.”

“2023’TE 11,7 MİLYAR TL OLAN MAL VE HİZMET İHRACAT DESTEĞİMİZİ BU YIL 2 KATLI, 21,5 MİLYAR TL’YE ÇIKARDIK”

Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak ihracatçılara yeni pazarlar edinmeleri, bu pazarlarda güçlenmeleri ve katma değerli ürün ihraç etmeleri konusunda önemli destekler sağladıklarını belirterek, “Aslında bizim mal ve ihracat desteğimiz de bu yönde. 2023’te 11,7 milyar TL olan hizmet ihracatı bu yıl ikiye katlanarak 21,5 milyar TL’ye çıkacak.” “Bunu milyar TL’ye çıkardık.” söz konusu.

Bolat, Türk mallarının yeni pazarlara tanıtılması ve tüketicilere ulaştırılması amacıyla geçtiğimiz yıl fuar kapsamına 1.500’ün üzerinde uluslararası fuara ve 51 yurt içi fuara katılımı, ticaret ve alım heyetlerini dahil ettiklerini belirterek, şöyle konuştu: “33 genel nitelikli ticaret heyeti, 146 sektörel nitelikli ticaret heyeti, 22 genel nitelikli alım heyeti, 9 özel nitelikli ve 23 sektörel nitelikli alım heyeti düzenledik. Tüm bunları ihracatçılarımızın rekabet gücünü artırmak amacıyla TİM ailesiyle gerçekleştiriyoruz. Ar-Ge ve inovasyon bilincinin oluşturulması, markalaşma ve tasarım kültürünün oluşturulması konusunda da önemli destekler sunuyoruz.” yorumunu yaptı.

Bakan Bolat sözlerini şöyle tamamladı:

“Geçtiğimiz yıl 23 firmanın 25 markasını Turquality ve 25 firmanın 25 markasını Marka Destek Programına dahil olmak üzere 48 firmanın 50 markasını destek kapsamına aldık. Ayrıca ‘2028’ kapsamında İhracat Vizyonu’ kapsamında 41 farklı sektör ve ürün grubuna yönelik tanıtım ve tanıtım hizmetleri verdik. Öte yandan dijital ve yeşil dönüşüm süreçlerini yakından takip ederek ‘Avrupa Yeşil Düzen Uyum Projesi Desteği’ni hayata geçirdik. Mekanizma 130 milyon TL ile e-ihracatı artırmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hizmet ihracatında yurt dışından sağlanan çeşitli hizmetlerden elde edilen gelirler için sağlanan yüzde 50 kâr muafiyetini yüzde 80’e çıkardık. Başta reeskont kredisi olmak üzere günlük limit artırımı ve Türk Eximbank ve İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE AŞ) ile diğer ilgili kurum ve kuruluşların kazançları Türkiye’ye getirilmektedir.”