2024 yılı tahıl alım fiyatları açıklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı 2024 yılı mahsül hububat alım fiyatlarını açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2024 yılı mahsül hububat alım fiyatlarının (2. grup) makarnalık …

Tarım ve Orman Bakanlığı 2024 yılı mahsül hububat alım fiyatlarını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2024 yılı mahsül hububat alım fiyatlarının (2. grup) makarnalık buğday için ton başına 10 bin lira, ekmeklik buğday için 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 250 lira olarak belirlendiği belirtildi. “Verilecek fark ödemesi desteğiyle üreticilere ton başına 10 bin lira destek verilecek.” “Makarnalık buğdayın 11 bin 750 lirası, ekmeklik buğdayın 11 bin lirası, arpanın 8 bin lirası olacak.” İfadesi kullanıldı.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2024 Tahıl Alım Fiyatlarına ilişkin Bakanlık tarafından açıklama yapıldı.

Açıklamaya göre TMO 2024 hububat alım fiyatları ve fark ödeme destekleri açıklandı. Açıklamada, 2024 bitkisel üretimine ilişkin TÜİK 1. Tahmin verilerinin açıklandığı hatırlatılarak, hububat grubunda geçen yıla göre ortalama yüzde 5,4 oranında düşüş beklendiği bildirildi. Açıklamada, buğday üretiminin geçen yıla göre yüzde 4,5 düşüşle 21 milyon ton olmasının beklendiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Ülke genelinde hububat hasadı şu anda yaklaşık yüzde 5 seviyelerinde. Üreticilerimize depolama imkanı sağlamak amacıyla 14 Mayıs 2024 itibarıyla TMO’ya gönderilen ürünler alınmaya başlandı. Piyasalar yakından takip ediliyor. Hasadın başlangıcından bugüne kadar olan ve bugünden itibaren TMO hububat alım fiyatları ile fark ödeme desteklerinin açıklanmasına karar verildi. 2024 yılı mahsül hububat alım fiyatları (2. grup için) ton başına 10 bin lira olarak belirlendi. Makarnalık buğday, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere ekmeklik buğday için 9 bin 250 lira, arpa için ise 7 bin 250 lira verilecek. Ekmeklik buğday 11 bin lira, arpada 8 bin lira.”

“Gübre, mazot ve sertifikalı tohum desteği verilmeye devam edecek”

Açıklamada, üreticilere gübre, mazot ve sertifikalı tohum desteğinin yanı sıra ürün bedeli ödemelerinin 45 gün içerisinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yapılacağı vurgulandı.

Açıklamada, üreticilerin hasat döneminde arz yoğunluğu nedeniyle fiyat düşüşlerinden etkilenmemesi, hammaddenin karşılanması amacıyla Ticaret Bakanlığı ile birlikte bazı dış ticaret tedbirlerinin alınması ve uygulanmasına karar verildiği belirtildi. ihracat için gerekli arzın yerli üretimden sağlanması ve üreticiler lehine pazar istikrarının sağlanması. Tedbirler şöyle sıralandı:

“Eylül 2018’den itibaren yasak olan yerli buğdaydan yapılan katı un ihracatına serbest bırakıldı. Ekmek/makarnalık buğday ve arpa ihracatına, çatlakları da dahil olmak üzere, kontrollü bir şekilde (kamu kurumundan onay alınması şartıyla) serbest bırakıldı. TMO) Dahilde İşleme Rejimi kapsamında buğdayın “İthalatı 21 Haziran 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 15 Ekim 2024 tarihine kadar durdurulmuş olup, söz konusu durdurulma o tarihte oluşacak piyasa koşullarına bağlı olarak ileri bir tarihe ertelenebilecektir. bu tarih. Alımların detayları ve diğer ürün fiyatlarına ilişkin açıklama TMO tarafından yapılacaktır.”