Yaralanmaların türü normal değil, daha önce böyle bir şey görmemiştik

Ürdünlü laparoskopik cerrah Ali Abu Harme, Atina merkezli Ev Projesi – İnsan İnşa Derneği (IID) Uluslararası Yardım Örgütü’ne bağlı doktorlardan oluşan bir ekiple 3 hafta …

Ürdünlü laparoskopik cerrah Ali Abu Harme, Atina merkezli Ev Projesi – İnsan İnşa Derneği (IID) Uluslararası Yardım Örgütü’ne bağlı doktorlardan oluşan bir ekiple 3 hafta boyunca ziyaret ettikleri Gazze Şeridi’nde gördüklerini ve yaşadıklarını anlattı.

Gazze’deki sağlık durumuna ilişkin konuşan Abu Harme, “Yaralı ve hasta sayısı korkunç düzeyde. Hastaneler bu sayıya hizmet edemiyor. Hastanede yaralılar üst üste ve yerde yatıyor. Koridorlarda yaralılardan bazılarının aileleri yok.” söz konusu.

AMELİYAT İÇİN GEREKLİ TIBBİ MALZEMELERDE BÜYÜK BİR EKSİKLİĞİ VAR

Cerrahi operasyonlar ve ameliyatlar için gerekli tıbbi malzemede büyük eksiklik bulunduğunu belirten Abu Harme, Refah Sınır Kapısı’nın kapatılmasının zaten çökmüş olan sağlık sistemini daha da kötüleştirdiğini kaydetti.

Gazze’ye gelen doktorların yanlarında tıbbi malzeme ve ilaç getirdiklerini ancak sınır kapısının kapalı olması nedeniyle artık bunun yapılamayacağını belirten Abu Harme, “Sınır kapısının kapatılması hasta ve yaralıların uzun süre Gazze’den çıkamaması anlamına geliyor. Tedavi, şehadet demektir ve birçok insan hayatını kaybeder.” anlamına gelir.” dedi.

YARALANMALARIN TÜRÜ NORMAL DEĞİL

İsrail saldırılarında Filistinlilerin aldığı yaraların doğal olmadığını belirten Abu Harme, “Ürdün sağlık ekibi olarak daha önce bu tür bir yaralanma görmemiştik.” söz konusu.

Ürdünlü doktor, İsrail füzelerinden atılan şarapnellerin karın boşluğunda yırtıklara yol açabileceğini, yaralılarda cerrahi müdahalelerin 2 ila 4 saat kadar uzun sürdüğünü söyledi.

Abu Harme, Gazze’de zor şartlar altında yapılan ameliyatların durma noktasına geldiğini belirtti.

SAĞLIK NOKTALARININ AÇILMASI İÇİN ACİL MÜDAHALE ÇAĞRISI

Gazze’nin Deyr el Belah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi’nin çok yoğun baskı altında çalıştığını, sağlık çalışanı ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaşandığını belirten Abu Harme, sahra hastaneleri veya tıbbi klinikler gibi sağlık tesislerinin de Gazze’nin yanında faaliyet göstermesi gerektiğini söyledi. Aksa Şehitler Hastanesi. Noktaların açılması için acil müdahale çağrısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sözcüsü Tarık Jasareviç 17 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, “Gazze’deki her hastanenin temel olarak yakıta ihtiyacı var. Yakıt olmazsa elektrik de olmayacak ve hayat kurtarmak için kullanılan makineler de çalışmayacak.” dedi.

Jasareviç, Refah Sınır Kapısı’nın 6 Mayıs’tan bu yana kapalı olduğunu ve Kerem Ebu Salim (Şalom) kapısına erişim sağlanamamasının tıbbi malzeme sıkıntısını artırdığını belirterek, Gazze’deki 36 hastaneden sadece 13’ünün kısmi hizmet verdiğini belirtti.