Ukrayna ve Moldova katılım müzakerelerine başlamaya hazır

AB, Ukrayna ve Moldova’nın AB üyelik müzakerelerine başlayabilmesi için tüm koşulların hazır olduğunu belirtti. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ukrayna ve Moldova’nın AB üyelik müzakerelerine fiilen …

AB, Ukrayna ve Moldova’nın AB üyelik müzakerelerine başlayabilmesi için tüm koşulların hazır olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ukrayna ve Moldova’nın AB üyelik müzakerelerine fiilen başlamak için gerekli tüm kriterleri karşıladığını bildirdi.

AB Komisyonu sözcülerinden Ana Pisonero, günlük basın toplantısında Ukrayna ve Moldova’nın üyelik sürecine ilişkin soruları yanıtladı.

Pisonero, “Komisyon olarak iki ülke tarafından atılan tüm adımların yerine getirildiğini düşündüğümüzü teyit ediyoruz.” dedi. söz konusu.

Bu noktadan sonra ilgili sürecin üye ülkelerle devam edeceğini belirten Pisonero, “Karar artık üye devletlerin elinde. Müzakere çerçevesini kabul edip etmemek onlara kalmış. Bu adım atıldıktan sonra, üye devletlerin karar vermesi gerekiyor.” Müzakerelerin resmi olarak başlatılması için hükümetlerarası bir konferansın düzenlenmesi AB Dönem Başkanlığı’nın yetkisindedir.” dedi.

Politico sitesinin haberinde, Macaristan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığını devralacağı 1 Temmuz’dan önce fiilen Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerine başlanmasının planlandığı iddia edildi.

AB üyesi ülke liderleri, Aralık 2023’te yapılan zirvede Moldova ve Ukrayna ile üyelik müzakerelerinin başlatılmasına karar vermişti.

Karar, veto edeceğini açıklayan Macaristan Başbakanı Victor Orban’ın, Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından kahve içmek için salondan çıkarılmasıyla alınabilecekti.

AB liderleri 27-28 Haziran’da Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılacak zirvede bir araya gelecek.