Ukrayna gündemiyle NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı başladı

Bu yıl 9-11 Temmuz’da Washington’da yapılacak NATO zirvesine hazırlık amacıyla yapılan toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil ediyor. Toplantının gündem maddeleri arasında halihazırda uygulanmakta …

Bu yıl 9-11 Temmuz’da Washington’da yapılacak NATO zirvesine hazırlık amacıyla yapılan toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil ediyor.

Toplantının gündem maddeleri arasında halihazırda uygulanmakta olan savunma planları ve bunların güçlendirilmesi, Ukrayna’ya verilen desteğin artırılması ve Asya-Pasifik bölgesindeki ortaklarla ilişkilerin güçlendirilmesi yer alıyor.

Bakanlar İttifak’ın gündemindeki caydırıcılık ve savunmayla ilgili konularda görüş alışverişinde bulunacaklar.

Özellikle hava savunma ve topçu mühimmatı tedarikinin ele alınacağı toplantıda, Ukrayna’ya verilen desteğin kurumsallaştırılması ve İttifak içinde adil yük paylaşımının sağlanmasının sürdürülebilirliğinin sağlanmasının yolları aranacak.

Toplantıda, Genel Sekreter Jens Stoltenberg’in tartışmalara ve anlaşmazlıklara neden olan “müttefik ülkeler tarafından Ukrayna’ya sağlanan silahların Rusya topraklarını hedef almasına izin verilmesi” fikrinin de gündeme getirilmesi bekleniyor.

Toplantı öncesinde yaptığı açıklamalarda Rusya’nın yeni bir cephe açtığına dikkat çeken Stoltenberg, Ukrayna’nın kendisini savunmak adına NATO silahlarını kullanarak Rus topraklarını hedef alabilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Bir diğer önemli gündem maddesinin de, görev süresi 1 Ekim’de sona erecek olan Genel Sekreter Stoltenberg’in yerine kimin geçeceği olması bekleniyor.

Müttefiklerin mevcut adaylar olan Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte arasında uzlaşmaya varması ve kararın Washington Zirvesi’nde açıklanması planlanıyor.

NATO dışişleri bakanları yılda bir kez müttefik ülkelerden birinde gayri resmi bir formatta bir araya gelerek yıllık zirve hazırlıklarını tartışıyorlar.

“RUSYA SADECE UKRAYNA’YI DEĞİL HEPİMİZİ TEHDİT EDİYOR”

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky açılış konuşmasında NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarını Soğuk Savaş’ın sona erdiği Czernin Sarayı’nda ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Lipavsky, ülkesindeki son NATO toplantısının 22 yıl önce yapıldığını ve bu dönemde üye ülke sayısının arttığını belirterek, “NATO’nun kapılarını başta Ukrayna olmak üzere yeni üyelere açmasının” önemine dikkat çekti.

Rusya’nın siber saldırılarına karşı güçlü ve kararlı bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini belirten Lipavsky, “Çünkü Rusya sadece Ukrayna’yı değil hepimizi tehdit ediyor.” söz konusu.

Ukrayna’ya yapılacak yardımın iyi tanımlanması gerektiğini vurgulayan Lipavsky, Ukrayna’ya tank ve top mermisi tedariki konusunda başlattıkları girişime destek veren ülkelere şükranlarını dile getirdi.