Türkiye’nin UAD’deki İsrail davasına müdahil olması ikili ilişkileri etkilemez

Beyaz Saray, Türkiye’nin UAD’deki İsrail davasına müdahil olmasının ikili ilişkileri etkilemeyeceğini belirtti. Beyaz Saray, İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açılan “soykırım” davasına Türkiye’nin dahil …

Beyaz Saray, Türkiye’nin UAD’deki İsrail davasına müdahil olmasının ikili ilişkileri etkilemeyeceğini belirtti.

Beyaz Saray, İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açılan “soykırım” davasına Türkiye’nin dahil olması konusunda farklı görüşlere sahip olduklarını ancak bu durumun ikili ilişkileri etkilemeyeceğini belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, telekonferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında, İsrail’e yönelik soykırım davasına ilişkin UAD’deki gündemi değerlendirdi.

Kirby, ABD’nin UAD’de devam eden İsrail davasına ilişkin tutumunun net olduğunu ve Ankara’nın kararının yorumunun Türkiye’ye ait olduğunu belirtti.

“Biz bu konuyu farklı değerlendiriyoruz. Bu açık ama bu, değerli bir NATO müttefiki olan Türkiye ile ilişkilerimize zarar vermiyor.” Kirby, müttefiklerin bazı konularda bazen farklı düşünmesinin normal olduğunu ifade etti.

Kirby, bir soruya yanıt olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretiyle ilgili önümüzde bir gelişme olmadığını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 1 Mayıs’ta İsrail’e karşı UAD’de açılan soykırım davasına Türkiye’nin müdahale etme kararını açıklamıştı.

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 685’i çocuk, 9 bin 670’i kadın olmak üzere 34 bin 596 Filistinli öldürüldü, 77 bin 816 kişi de yaralandı.

Enkaz altında hâlâ binlerce ölü olduğu bildirilirken, insanların sığındığı hastaneler ve eğitim kurumları da hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.