Temiz su eksikliğinden kaynaklanan hastalıklar yayılıyor

BM, yoğun İsrail bombardımanı altındaki Gazze Şeridi’nde temiz su eksikliğinden kaynaklanan hastalıkların giderek yayıldığını bildirdi. Birleşmiş Milletler’in (BM) Gazze Şeridi’ndeki insani yardım koordinatörü Jamie McGoldrick, …

BM, yoğun İsrail bombardımanı altındaki Gazze Şeridi’nde temiz su eksikliğinden kaynaklanan hastalıkların giderek yayıldığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Gazze Şeridi’ndeki insani yardım koordinatörü Jamie McGoldrick, bölgede temiz su kıtlığı ve artan sıcaklıklar nedeniyle su kaynaklı hastalıkların yayıldığını söyledi.

İsrail kuşatması ve bombardımanı altındaki Gazze Şeridi’nde zaten kötü olan insani durum, açlık ve temiz suyun olmayışı nedeniyle daha da zorlaşıyor. Birleşmiş Milletler’in (BM) Gazze Şeridi’ndeki insani yardım koordinatörü Jamie McGoldrick, Kudüs’ten video bağlantısı aracılığıyla gazetecilere verdiği demeçte, bölgede temiz su bulunmaması ve artan sıcaklıklar nedeniyle su kaynaklı hastalıkların yayıldığını söyledi.

McGoldrick, “Şu anda ve önümüzdeki aylarda kalabalık olan bölgelere nasıl daha iyi su tedarik edebileceğimizi bulmamız gerekiyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre kirli su ve yetersiz sanitasyon, kolera, ishal, dizanteri ve hepatit A gibi hastalıklara neden olabiliyor. DSÖ, İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 345 binden fazla ishal vakası kaydetti. Bunların 105 bini 5 yaş altı çocuklardadır.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail’in taahhütlerini yerine getirdiğini ve ihtiyaç duyulan yardımın Gazze’ye girebilmesi için ek geçişler açtığını ancak bunların yeterli olmadığını vurguladı. Kirby, ABD’nin daha fazla yardıma izin vermesi için İsrail’e baskı yapmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.