Sudan’daki çatışmalarda 27 kişi hayatını kaybetti

Ulusal basında yer alan haberlere göre, son günlerde Fashir’de ordu ile HDK arasındaki çatışmalar yoğunlaştı. 27 kişinin hayatını kaybettiği çatışmalar nedeniyle binlerce kişi evlerini terk …

Ulusal basında yer alan haberlere göre, son günlerde Fashir’de ordu ile HDK arasındaki çatışmalar yoğunlaştı. 27 kişinin hayatını kaybettiği çatışmalar nedeniyle binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Daha önce 5 eyaletten oluşan Darfur Bölgesi’nin 4 eyaletini ele geçiren HDK, son iki ayda ordu kontrolündeki Kuzey Darfur eyaletini de kuşattı.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), dün Faşir’deki çocuk hastanesinin yakınına düşen bomba sonucu 2 çocuğun hayatını kaybettiğini duyurdu.

SUDAN’DA SAVAŞ

Sudan’da Ömer El Beşir’in 30 yıllık iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesinin ardından sivillerin katılımıyla kurulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ile HDK arasındaki iktidar mücadelesi 1 yıldır sürüyor. .

2023 Nisan ayı ortalarında başlayan ve Sudan’ın 18 eyaletinden 10’unda devam eden savaşta ordu kuzey ve doğu eyaletlerini kontrol ederken, HDK ise batı ve güney eyaletlerini ele geçirmeyi başardı.

Savaşı bitirmek için Suudi Arabistan ve ABD’nin arabuluculuğunda başlatılan Cidde görüşmeleri, Sudan’a komşu ülkelerin Mısır öncülüğünde başlattığı barış girişimi, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi’nin Doğu Afrika’daki çalışmaları ve başkent Manama’da yapılan görüşmeler. Bahreyn’deki görüşmeler sonuçsuz kaldı.

Dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan’da, BM’ye göre çatışmalar sonucunda 15 binden fazla insan hayatını kaybetti, yaklaşık 8,5 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla insan insani yardıma ihtiyaç duyuyor. yer alıyor.