Ruslar Voychansk’a girdi… Çatışmalar çok şiddetli.

Rus birlikleri, Cuma günü sınır ötesi beklenmedik saldırıların ardından bölgeye yönelik baskılarını artırdı ve Şubat 2022’de Ukrayna’nın tamamen işgal edilmesinden bu yana en önemli kara …

Rus birlikleri, Cuma günü sınır ötesi beklenmedik saldırıların ardından bölgeye yönelik baskılarını artırdı ve Şubat 2022’de Ukrayna’nın tamamen işgal edilmesinden bu yana en önemli kara saldırılarından birinde en az dokuz köy ve yerleşim yerini ele geçirdi.

BBC’ye göre binlerce sivil Kharkov’a doğru kaçtı. Ukraynalı komutanlar arasında Rus kuvvetlerinin şehrin topçu menziline girmesi durumunda ne olabileceği konusunda endişeler var.

Ukrayna ordusu, Rusya’nın son saldırısında beş taburdan oluşan “önemli kuvvetler” konuşlandırdığını belirtiyor ve Rusya’nın “taktik başarı” elde ettiğini kabul ediyor.

Ukrayna ordusu, Rusya’nın bir günde 100’den fazla askerini kaybettiğini iddia ederek, ilerleyen güçleri püskürtmek için adımlar attığını da sözlerine ekledi.

Kharkov’a 75 km uzaklıktaki Vovchansk, son günlerde yoğun bir şekilde bombalanırken, bölgedeki yetkililer Moskova’nın artık yüzer bombalarla yerleşim bölgelerini hedef aldığını söylüyor.

Bölgede önemli bir kasaba olmasına rağmen Vovchansk’ın özel bir askeri önemi yok ancak ele geçirilmesi Ukrayna’nın moraline darbe vuracak.

Kharkiv Bölge Valisi Oleg Sniegubov, Rusya’nın küçük gruplar halinde yeni yönlere saldırarak kasıtlı olarak ön cepheyi genişletmeye çalıştığını söyledi.

Reuters’in haberine göre Sinegubov, yerel televizyona Ukrayna güçlerinin Rus birliklerini geri püskürttüğünü söyledi ancak çatışmaların yeni yerleşim birimlerine de sıçrayabileceği konusunda uyardı.

Bölgede yaklaşık 6 bin kişinin tahliye edildiğini belirten yetkili, 30 yerleşim yerinin havan veya top ateşiyle vurulduğunu ifade etti.

Her ne kadar bu sınır ötesi Rus saldırısının Kharkov’u ele geçirmesi hâlâ pek mümkün görülmese de, onların bu yeni kuzeydoğu cephesine kademeli olarak yaklaşmaları orada yaşayanlar için endişeyi artırıyor.

Hayal kırıklığına uğramış Ukraynalı askerler BBC’ye, savunma eksikliği nedeniyle Rus askerlerinin bölgeye “serbest” girebildiğini söyledi.