Pentagon, İran’ın saldırısında 81 İHA ve 6 balistik füzenin ABD tarafından vurulduğunu açıkladı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD’nin, İran’ın 13 Nisan’da İsrail’e düzenlediği hava saldırısında fırlattığı füze ve insansız hava araçlarından (İHA) 87’sini düşürdüğünü duyurdu. Pentagon sözcüsü Patrick …

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD’nin, İran’ın 13 Nisan’da İsrail’e düzenlediği hava saldırısında fırlattığı füze ve insansız hava araçlarından (İHA) 87’sini düşürdüğünü duyurdu.

Pentagon sözcüsü Patrick Ryder günlük basın toplantısında soruları yanıtladı.

Sözcü Ryder, ABD Merkez Komutanlığı’na (CENTCOM) göre İran, Irak, Suriye ve Yemen’den İsrail’e yönelik 110 orta menzilli balistik füze, 30 kara seyir füzesi ve 150’den fazla İHA saldırısının bulunduğunu söyledi.

Ryder, bu İHA’lardan 81’inin ve en az 6 balistik füzenin ABD tarafından vurulduğunu belirtti.

ABD’nin bölgede gerilimin artmasını istemediğini kaydeden Ryder, İsrail’i ve ABD personelini savunmak için gerekli tedbirleri almaya devam edeceklerini belirtti.

İsrail’in İran’a yanıt vereceği yönündeki açıklamasına ilişkin soruya Ryder, “Bu noktada varsayımda bulunmak istemiyorum” dedi. Bu soruları geçiştirdi ve bu konuların İsrail’e sorulması gerektiğini belirtti.

İran’ın misilleme olarak fırlattığı füze ve İHA’ların yüzde 50’sinin başarısız olduğu ve hedeflerine ulaşmadığı sorulduğunda Ryder, kürsüden istihbarat detaylarına girmeyeceğini belirterek, “İran’a yönelik hava tehdidinin yüzde 99’u” iddiasında bulundu. İsrail ortadan kaldırıldı.”

Ryder, İran’ın saldırı öncesinde müttefikleri aracılığıyla ABD’ye herhangi bir uyarıda bulunmadığını da söyledi.

Öte yandan Ukrayna’nın hava savunma füzelerinin azalmasına ilişkin bir soru üzerine Ryder, Ukrayna’da durumun “ciddi” olduğunu ifade etti.

Rus kuvvetlerinin cephede ilerleme kaydettiğini belirten Ryder, ABD’nin Ukrayna’nın hava savunma ihtiyacını karşılaması gerektiğini ifade etti.

Ryder, “Şu anda gerçekleşebilecek en önemli şey, ABD Kongresi’nin Ukrayna’nın savunmasını sürdürmek için ihtiyaç duyduğu hacim ve düzeyde desteği alabilmesi için ek fon sağlamasıdır” dedi. söz konusu.

İRAN-İSRAİL GERİLİMİ

İsrail, 1 Nisan’da İran’ın Şam’daki konsolosluk binasına hava saldırısı düzenledi. Saldırıda İran Devrim Muhafızları’na bağlı 2’si general toplam 7 İranlı yetkili hayatını kaybetti.

İran, İsrail’in konsolosluk saldırısının kendi topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misilleme yapacaklarını açıklamıştı. İsrail, İran’ın saldırısına karşılık vereceğini açıklamıştı.

İran, 13 Nisan’da yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzeleriyle İsrail’e saldırı başlattı.

İran bazı hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemleriyle önlendiğini ancak füzenin güneydeki askeri üsse isabet ettiğini açıkladı.

İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin İran’ın hava saldırısına “açık ve etkili” yanıt verme kararı aldığını iddia etti.