Norveç, Filistin’in BM üyeliğine olumlu oy verecek

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, BM Genel Kurulu’nun kararına ilişkin konuştu. Eide, Norveç’in Filistin’in BM’ye tam üyelik başvurusunu desteklediğini ve ülkesinin Genel Kurul’da yapılacak …

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, BM Genel Kurulu’nun kararına ilişkin konuştu.

Eide, Norveç’in Filistin’in BM’ye tam üyelik başvurusunu desteklediğini ve ülkesinin Genel Kurul’da yapılacak oylamada lehte oy kullanacağını belirtti.

“Kararın 143 ülkenin lehinde oy kullanarak kabul edilmesinden çok memnunuz.” Şöyle konuşan Eide, “İki devletli çözümün sağlanması için Filistin devletinin kurulmasının gerekli olduğunu” kaydetti.

BM GENEL KURULU FİLİSTİN HAKKINDA KARAR TASLAĞINI KABUL ETTİ

BM Genel Kurulu’nda dün yapılan oylamada, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde yeniden müzakere edilmesi ve gözlemci statüsündeki Filistin’e bazı ek haklar verilmesini talep eden karar tasarısı kabul edildi.

Kararda, “Filistin’in, BM Şartı’nın 4. maddesi uyarınca BM’ye üyelik kriterlerini yerine getirdiği ve bu nedenle BM’ye üye olarak kabul edilmesi gerektiği” belirtildi.

Filistin 2011 yılında BM’ye tam üyelik başvurusunda bulundu ancak BMGK’da gerekli desteği alamadı. Filistin, 2012 yılında BM’de “daimi gözlemci statüsü” kazandı.