New York Borsası günü kazançla kapattı

S&P 500 endeksi yüzde 1,03 artışla 5.180,74 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 1,19 artışla 16.349,25 puana ulaştı. Geçtiğimiz hafta beklentilerin altında gelen tarım dışı istihdam …

S&P 500 endeksi yüzde 1,03 artışla 5.180,74 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 1,19 artışla 16.349,25 puana ulaştı.

Geçtiğimiz hafta beklentilerin altında gelen tarım dışı istihdam verilerinin ardından yeni haftanın ilk gününde borsalarda olumlu bir seyir gözlendi.

Verilerin ülke ekonomisinin aşırı ısındığına ilişkin endişeleri hafifletmesiyle birlikte, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl içinde faiz indirimine gidebileceği öngörüleri para piyasalarında fiyatlamalarda güç kazandı.

Analistler, Fed yetkililerinin hafta boyunca verdiği sözlü yönlendirmelerin yatırımcıların odağında olacağını, ekonomik verilerle açıklanmaya devam eden şirket bilançolarının da takip edileceğini belirtti.

New York Fed’in yayınladığı 2024 Konut Anketi sonuçlarına göre Amerikalıların ülkede konut fiyatlarında beklediği kısa vadeli artış yüzde 5,1’e, kiralar ise yüzde 9,7’ye yükseldi.

Fed ayrıca bu yılın ilk çeyreğinde ABD’de kredi standartlarının sıkılaştığını ve kredi talebinin zayıfladığını bildirdi.

Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, bu yılın başında açıklanan enflasyon verilerinin enflasyonla mücadelenin artık geride kaldığını düşünenleri hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

İşgücü piyasasının güçlü olmasının, resesyona girmediklerini gösterdiğine işaret eden Barkın, tüm bu sıkılaşmanın sonuçta ekonomiyi daha da yavaşlatacağına inandığını açıkladı.

Barkin, bugünkü kısıtlayıcı faiz oranlarının enflasyonu hedefe geri getirme konusunda talebi azaltabileceği konusunda iyimser olduğunu kaydetti.

New York Fed Başkanı John Williams da Fed’in bir noktada faiz indirimine gideceğini ancak şimdilik para politikasının “iyi bir yerde” olduğunu belirtti.