Milyarlarca ağustosböceği ABD’yi istila etmeye hazırlanıyor

Birkaç hafta içinde iki özel ağustos böceği grubu aynı anda çiftleşecek. Bu, Thomas Jefferson’un yeni başkan olduğu ve ABD’nin Louisiana’yı Fransa’dan satın aldığı 1803’ten beri …

Birkaç hafta içinde iki özel ağustos böceği grubu aynı anda çiftleşecek. Bu, Thomas Jefferson’un yeni başkan olduğu ve ABD’nin Louisiana’yı Fransa’dan satın aldığı 1803’ten beri görülmemiş bir olay!

Ağustos böceği ailesi dünya çapında üç binden fazla böcek türünü içerir. Çoğu yaşamlarını yeraltında larva olarak geçirir. Erimek ve üremek için yetişkinler olarak ortaya çıkarlar. Bazıları her yıl ortaya çıkarken, “periyodik” olarak bilinen ağustosböcekleri her 13 veya 17 yılda bir topraktan çıkar.

Bilim adamları bu ağustosböceği istilasını biliyor çünkü periyodik olarak canlanıyor. Her 13 veya 17 yılda bir bu böceklerin pupa evresini bekledikten sonra topraktan bir yavru çıkar.

OLAĞANÜSTÜ YIL

Ancak bu yıl istisnai olacak çünkü iki tür ağustos böceği yavruları ortaya çıkacak: Kuzey ve Güney Carolina, Georgia ve ülkenin güneydoğusunda her 13 yılda bir ortaya çıkan 19. yavru ve her 17 yılda bir ortaya çıkan 13. yavru. Illinois’de. İçinde görülecektir.

George Washington Üniversitesi’nde biyoloji profesörü olan John Lill, “periyodik” ağustosböceklerinin türlerin hayatta kalması için sayılarına bağlı olduğunu ve eş zamanlı sürülerinin kuşların, tilkilerin, rakunların, kaplumbağaların ve diğer yırtıcı hayvanların çoğalmasını sağladığını söylüyor.

Bazı araştırmalar, meşe ağaçlarının en çok meşe palamudu ürettiği yılların daima ağustosböceklerinin ortaya çıkışından iki yıl sonra geldiğini göstermektedir. Meşe palamudu sayısı arttıkça bu meşe palamutlarıyla beslenen memelilerin popülasyonu da artmakta ve insanlarda Lyme hastalığının (böceklerden insanlara kan yoluyla bulaşan bakterilerin neden olduğu bir hastalık) görülme riski de artmaktadır.

Lill, bu olgunun “ağustosböceklerinin ortaya çıkmasından sonra yıllarca yankılanan potansiyel olarak daha uzun vadeli ekolojik etkilerin olduğunu öne sürdüğünü” belirtiyor.

İNSAN ETKİLERİ

Ayrıca erkek ağustosböceklerinin çiftleşirken çıkardığı tuhaf ve tiz ses de vardır. Şerif’in Newberry, Güney Carolina’daki ofisi bu hafta Facebook’ta şöyle bir paylaşım yaptı: “Siren, feryat veya kükreyen sese benzeyen bir sese ilişkin çok sayıda çağrı aldık.”

Connecticut Üniversitesi’nden araştırmacı Chris Simon’a göre iklim değişikliği ağustosböceklerinin iç saatlerini bozuyor.

ABD’de iklim ısındıkça, daha uzun bir büyüme mevsimi bitkiler için daha fazla besin sağlar ve ağustosböceklerinin beslenme mevsimini hızlandırır. Simon, “Daha fazla 17 yaşındaki ağustosböceklerinin 13 yaşındaki ağustosböceklerine dönüşeceğini tahmin ediyorum. Sonunda bu özellik genetik olarak asimile edilecek” diyor.

Uzun vadede bunun tür için ne anlama geldiğini bilmek zor. Lill’e göre, toprağın yüzyıllar boyunca geçirdiği dönüşümün ağustosböcekleri üzerinde olumlu ya da olumsuz ne gibi bir etki yarattığı açık değil.

Ormansızlaşma nedeniyle pek çok türün nesli tükendi, ancak kalanlar, kadınlara yumurtlamaları için ideal koşullar sunan banliyö yerleşim alanlarında gelişiyor.