Macron Yeni Kaledonya’ya gidecek

Hükümet Sözcüsü Prisca Thevenot, Elysee Sarayı’nda düzenlenen Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada, Macron’un diyalog ve müzakere sürecini yürütecek bir misyon oluşturmak üzere bu akşam Yeni …

Hükümet Sözcüsü Prisca Thevenot, Elysee Sarayı’nda düzenlenen Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada, Macron’un diyalog ve müzakere sürecini yürütecek bir misyon oluşturmak üzere bu akşam Yeni Kaledonya’ya gideceğini duyurdu.

Hükümetin Yeni Kaledonya’da durumu kontrol altına almak için çalıştığını ve “normale dönmek için yapılması gereken çok iş olduğunu” belirten Thevenot, Başbakan Gabriel Attal’ın da önümüzdeki haftalarda adaya gideceğini söyledi.

Boyun eğmez Fransa Partisi’nden (LFI) milletvekili Thomas Portes, yaptığı paylaşımda

Öte yandan Yeni Kaledonya Yüksek Komisyonu, son 24 saatte yaşanan gelişmelere ilişkin yaptığı paylaşımda, devam eden şiddet olaylarında 22 kişinin daha gözaltına alındığını belirtti.

Yüksek Komisyon, şiddet olayları nedeniyle Yeni Kaledonya’da mahsur kalan yaklaşık 100 turistin Fransız, Yeni Zelanda ve Avustralyalı yetkililerin iş birliği sayesinde charter seferlerle bölgelerine döndüğünü belirterek, yaklaşık 500 kişinin daha alınacağını bildirdi. ülkelerine.

Noumea Cumhuriyet Savcısı Yves Dupas, Yeni Kaledonya’daki şiddet olaylarında 3 sivilin ölmesinin ardından 4 kişinin cinayetle suçlandığını, şiddet olayları başladığından bu yana toplam 6 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Dupas, adada isyanların başlamasından bu yana başkent Noumea ve çevre kasabalarda yaklaşık 400 iş yeri ve dükkanın zarar gördüğünü, bu hasarın büyük kısmının yangından kaynaklandığını kaydetti.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, Emmanuel Macron başkanlığında 20 Mayıs’ta Elysee Sarayı’nda düzenlenen Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nde, Yeni Kaledonya’daki duruma ilişkin olarak “ek kaynak” kullanılmasına karar verildi. “Kamu binalarını koruyun ve iç güvenlik güçlerinin yerine bir süreliğine askeri personeli görevlendirin.” verilmişti.

YENİ KALEdonya’da DEVLET DEVLETİNE GİDEN SÜREÇ

Yeni Kaledonya’da bağımsızlık destekçileri, Fransız hükümetinin yerel bağımsızlık yanlısı nüfusun gücünü kıracak anayasal reform girişimine karşı çıkıyor.

Yeni Kaledonya’nın yerli halkı olan Kanaklar, adanın 300 binlik nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor.

Fransız hükümeti, anayasa değişikliği taslağıyla adadaki 25 binden fazla Fransız seçmenin seçimlerde oy kullanmasının önünü açmak istiyor.

Adada 2018, 2020 ve 2021 yıllarında üç kez bağımsızlık referandumları yapıldı ve bağımsızlık yanlıları yüzde 50’ye ulaşamasa da bu kritik eşiğe yaklaşan oranlara ulaştı.

Şiddet olaylarında 6 kişi hayatını kaybetti. Yeni Kaledonya’da artan şiddet olaylarının ardından olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.