İsrail Refah’taki saldırısıyla kırmızı çizgimizi aşmadı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı Kirby, günlük basın toplantısında İsrail’in Refah’taki çadır kampına yönelik son saldırısını ve ABD yönetiminin tepkisini değerlendirdi. Kirby, İsrail ordusunun …

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı Kirby, günlük basın toplantısında İsrail’in Refah’taki çadır kampına yönelik son saldırısını ve ABD yönetiminin tepkisini değerlendirdi.

Kirby, İsrail ordusunun hafta sonu Refah’taki çadır kampına düzenlediği hava saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivilin öldürüldüğünü, bunun “yürek burkan” görüntülere neden olduğunu söyledi.

“İsrail ordusunun hafta sonu aralarında çocukların da bulunduğu onlarca masum Filistinliyi öldüren hava saldırısının ardından Refah’tan gelen görüntüler yıkıcıydı. Bu görüntüler yürek parçalayıcı ve dehşet verici. Bu çatışma sonucunda masum can kaybı yaşanmamalı.” Kirby, sivillerin ölümlerini “çok trajik ve üzücü” olarak yorumladı.

Söz konusu saldırıyla ilgili İsrail’in başlattığı soruşturmanın sonucunu beklemek zorunda kaldıklarını kaydeden Kirby, İsrail’in 26 Mayıs’ta gerçekleştirdiği saldırıyı defalarca sorulmasına rağmen doğrudan kınamaktan kaçınarak, “Ölümünü kınıyoruz” dedi. masum siviller.” Sadece şunları söyledi:

”KIRMIZI ÇİZGİYİ GEÇMEDİK”

Kirby, ABD Başkanı Joe Biden’ın “İsrail Refah’a girerse silah yardımını durdurabiliriz” şeklindeki önceki kırmızı çizgisinin aşılıp aşılmadığı yönündeki sorulara yanıt olarak, “İsrail’in son hava saldırısı bir saldırıdır” diyerek ABD’nin “kırmızı çizgisine” yanıt verdi. nüfuslu bölgelere kapsamlı saldırı”. “Çizgiyi aşmadı.”

“Refah’ta hâlâ kapsamlı bir kara operasyonu olduğunu düşünmüyoruz. İsrail’in Refah’ı büyük birliklerle ezdiğini görmek istemiyoruz. Biz hâlâ buna inanıyoruz ve o noktada değiliz.” Kirby, İsrail ordusunun henüz kendileriyle güvenilir ve uygulanabilir bir plan paylaşmadığını da sözlerine ekledi.

İsrail tanklarının Refah’ın bazı yerlerini kuşattığı haberine de değinen Kirby, söz konusu tankların Hamas’ın bağlantılarını kesmek amacıyla şehrin dış duvarlarını kuşattığını ancak bundan sonra olası askeri adımları yakından takip edeceklerini ifade etti.

ABD Sözcüsü, İsrail’in Refah’a büyük bir saldırı düzenlememesi gerektiği yönündeki uyarılarını yineleyerek, “Bu son saldırı, Refah gibi Gazze’nin yoğun nüfuslu bölgelerine hava saldırısı düzenlemenin zorluklarını açıkça gösteriyor.” söz konusu.

NE OLDU?

BM’nin yargı organı Uluslararası Adalet Divanı (UAD), 24 Mayıs’ta aldığı tedbir kararlarında, İsrail’in Refah’a yönelik saldırılarını derhal durdurması, insani yardımları engellememesi ve BM yetkililerinin suçlarını araştırmak üzere Gazze’ye girmesine izin vermesi gerektiğine hükmetti. .

İsrail, 26 Mayıs’ta UAD’nin saldırıları durdurma kararı aldığı Gazze Şeridi’nin Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarına saldırmış, saldırıda onlarca Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Görgü tanıkları, İsrail savaş uçaklarının kampa en az 8 roketle saldırdığını belirtti.