İsrail Maliye Bakanı: İran’a orantısız bir şekilde saldırılmalı

Dikkat çeken açıklamalar İsrail’in aşırı sağ Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’ten geldi. Smotrich, İsrail’de katıldığı bir radyo programında İran’la yaşanan gerginliğe ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İran’ın geçen …

Dikkat çeken açıklamalar İsrail’in aşırı sağ Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’ten geldi.

Smotrich, İsrail’de katıldığı bir radyo programında İran’la yaşanan gerginliğe ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İran’ın geçen hafta İsrail’e yönelik saldırısına misilleme yapılması gerektiğini savunan Smotrich, bunun “şiddetli, sert ve orantısız maliyetli” bir tepki olması gerektiğini söyledi.

Smotrich, “İsrail’in Orta Doğu’daki konumunu şekillendirmek için misilleme yapılmasının gerekli olduğunu” savundu ve şunu ekledi: “Orta Doğu’da konuşulan dil budur.” yorumunu yaptı.

İRAN-İSRAİL GERİLİMİ

İsrail, 1 Nisan’da İran’ın Şam’daki konsolosluk binasına hava saldırısı düzenledi. Saldırıda İran Devrim Muhafızları’na bağlı 2’si general toplam 7 İranlı yetkili hayatını kaybetti.

İran, İsrail’in konsolosluk saldırısının kendi topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misilleme yapacaklarını açıklamıştı. İsrail, İran’ın saldırısına karşılık vereceğini açıklamıştı.

İran, 13 Nisan’da yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzeleriyle İsrail’e saldırı başlattı.

İran bazı hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemleriyle önlendiğini ancak füzenin güneydeki askeri üsse isabet ettiğini açıkladı.

İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin İran’ın hava saldırısına “açık ve etkili” yanıt verme kararı aldığını iddia etti.